Українці обурилися через те, що у Києві освітяни одягли футболки, схожі на форму ЗСУ

2060 0
Тим, хто не має на це права, військову форму зі знаками розрізнення військовослужбовців носити заборонено, але випадок з педагогами не підпадає під законодавчу норму.
Фото: Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація

Фото: Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація

26 серпня в мистецькому ліцеї «Зміна» пройшла серпнева конференція педагогічних працівників Дніпровського району за підсумками підготовки закладів освіти до 2022/23 навчального року в умовах воєнного стану. Фото з неї опублікувала Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація. На світлинах видно, що майже всі учасники конференції були в одязі, який нагадує військову форму. 

Користувачів соціальних мереж це обурило. Люди у коментарях під дописом Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації пишуть: «Воєнним не вистачає одягу, а вчителя роблять показуху для галочки», «Просять не військових не носити військову форму», «Ми вишукуємо по секондах такі футболочки для хлопців у шпиталь та на фронт, а тут на концерт видали. Не соромно під час війни?» 

«Що в них на шевронах і нащо їм на футболках група крові? У нас вже вчителі себе відчули героями війни?», – написала Мар’яна Наливайко-Лозинська.

Враховуючи, що дехто з коментаторів зазначав, що носити військову форму цивільним незаконно, і педагогів можуть оштрафувати, економіст і політолог Андрій Новак, пояснив, що в Україні дійсно заборонено носити військову форму зі знаками розрізнення військовослужбовців, особами, які не мають на це права. За це правопорушення перебачено штраф від 2550 до 3400 гривень з конфіскацією відповідного одягу (стаття 186-8 КУпАП), передає УП.

Однак, за словами Новака, випадок із педагогами не підпадає під цю законодавчу норму.

«У нас є санкція виключно за носіння військової форми зі знаками розрізнення. Це шеврони, визначені законодавством, погони зі званням, відповідні нашивки з іменами та групами крові, знаки, які визначають приналежність до певного роду військ тощо. Тому носіння футболки кольору хакі з наліпками чи нашивками, які не є затвердженими Наказом, не можна вважати правопорушенням», – пояснює Андрій Новак.

Зазначимо, що раніше у Раду внесли законопроєкт №7302 про заборону носіння цивільними військової форми та іншого одягу, який може її нагадувати, під час воєнного стану. Однак науково-консультативна комісія при ВР дійшла висновку, що законопроєкт призведе до правової невизначеності, зокрема тому, що камуфляж можуть носити мисливці, рибалки та інші люди, тому документ не ухвалили.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!