У Києві планують створити Муніципальний банк столиці. Чому це важливо

1287 0
Це оптимізація фінансів міста і значна економія коштів громади.
Фото умовне. Фото: з відкритих джерел

Фото умовне. Фото: з відкритих джерел

Столиця планує створити Муніципальний банк Києва та подасть заявку на участь у відкритому конкурсі на виведення з ринку неплатоспроможного банку АТ «Банк Січ». Про це заявив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Місто інвестує в банк для створення на його базі Муніципального банку Києва – для подальшого його перетворення на універсальний фінансовий інструмент міста. Муніципальний банк – це найкращий та надійний інструмент для проектного фінансування та роботи з міжнародними фінансовими організаціями, іноземними інвесторами-партнерами. Для фінансування робіт з відновлення інфраструктури міста і економіки загалом», – пояснив він.

Поворозник підкреслив, що Муніципальний банк – це оптимізація фінансів міста і значна економія коштів громади.

«На ринку виникла унікальна ситуація, коли банк, який продовжує працювати і виконує всі свої зобов’язання, можна придбати за менші кошти і не очікувати півтора-два роки, що потрібні для створення нового банку. Для міста придбання існуючого банку і перетворення його на муніципальний, а також утримання цього банку коштуватиме на рік менше, ніж сьогодні витрачається на комісії за обслуговування в інших банках», – сказав перший заступник голови КМДА.

За його словами, для держави продаж банку КМДА є найоптимальнішим рішенням у поточній ситуації, що має вагомі соціальні та економічні переваги: з’явиться можливість зберегти робочі місця, виконувати в повному обсязі зобов’язання перед бізнесом та вкладниками банку.

Також залучення державою інвестора – це позитивний сигнал про стійкість та стабільність банківської системи України.

Читайте також: Потреба у деяких спеціальностях. У Міноборони пояснили, чи буде військовий облік для жінок обов’язковим

Додамо, що у матеріалі для «Європейської правди» кандидат економічних наук, радник з питань фінансів та інвестицій мерії Києва, колишній директор департаменту міжнародних банківських зв’язків НБУ Сергій Круглик називає Муніципальний банк необхідним управлінським інструментом. 

«По-перше, подібна єдина структура дає громадянам відмінний інструмент контролю і фінансової дисципліни. Адже коли майже 60 млрд грн київського бюджету витрачаються містом через один підконтрольний мерії банк і в ньому ж знаходяться значні кошти сотень комунальних підприємств, то ніхто не зможе сказати, що якісь дані отримувати і перевіряти довго або складно. Муніципальний банк зніме великий бар'єр в сфері контролю фінансових операцій міської влади для громадян, активістів, антикорупціонерів», – акцентує він. 

По-друге, Київ щорічно платить комерційним банкам за обслуговування своїх рахунків сотні млн грн. За підрахунками Круглика, при переведенні рахунків КП у свій муніципальний банк, економія на обслуговуванні цих рахунків складе приблизно 500 млн грн на рік.

Круглик продовжує: «Третя перевага муніципальних банків у великих містах – це надійність. Так, під ударами кризи падають курси валют і цінність активів. Тому накопичення громадян в банках не раз знецінювалися. Однак муніципальні банки міцніші й надійніші від комерційних банків. Просто тому, що місто (Київ у нашому випадку) володіє такими ж стабільними доходами, як і держава. Тому, навіть якщо в розпал чергової кризи каса банку спорожніє, то вже через місяць вона знову буде наповнена завдяки надходженням податків і регулярних платежів. А значить – видача громадянам їхніх коштів не припинитися».

Четвертий напрям, який реалізують в світі муніципальні банки та що має відбуватися і в Києві, це кредитна підтримка розвитку місцевого бізнесу. 

ТЕГИ: банк, київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!