Як пройде День Гідності та Свободи у Києві. Програма заходів

3277 0
Теза цьогорічного відзначення звучить як «Революція Гідності – це перший переможний бій цієї війни».
День Гідності та Свободи. Фото: Вікіпедія

День Гідності та Свободи. Фото: Вікіпедія

У Києві презентували план заходів до Дня Гідності та Свободи, який відзначатимуть 21 листопада. Програма ґрунтується на осмисленні Революції Гідності, Помаранчевої революції та Революції на граніті у контексті повномасштабного вторгнення.

Джерело: прес-конференція «Оголошення плану заходів до Дня Гідності та Свободи», Укрінформ

«Маємо максимально наближувати події 1990 р., 2004 р. та 2014 р. до громадян. Ці мирні спротиви ставили конкретну мету: зміна України, реформа, об'єднання суспільства, соціальна відповідальність суспільства. Це все закладено не в певних датах, це має бути робочим процесом упродовж року», – пояснив генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні – Музею Революції гідності Ігор Пошивайло.

Теза цьогорічного відзначення звучить як «Революція Гідності – це перший переможний бій цієї війни». Гасло соціальної кампанії звучить так: «Вистояли на Майдані – переможемо у війні».

Тематичні заходи розпочнуться 15 листопада. Відкриє їх публічна дискусія «Майдан, війна, свобода: еволюція соціального спротиву», у якій візьмуть участь як учасники Майдану, так і українські історики й громадські діячі. На 17 листопада заплановано форум «Революція Гідності: на шляху до історії» за участю зарубіжних спікерів, а також дискусія на тему «Перспективи розслідування справ Майдану в умовах повномасштабної війни».

Читайте також: Фехтувальниці зі Львова вибороли срібло Кубку світу

Крім того, 17 листопада відкриють виставку «Щоденники екстреміста» художника Олексія Белюсенка, а на 19 листопада заплановано екскурсію «Місцями Революції гідності».

Гендиректор Музею Майдану зазначив, що 21 листопада об 11:00 відбудеться покладання квітів та міжконфесійний молебень, а за годину презентують виставку «Війна за ідентичність. Сила опірності культури» у галереї мистецтв «Лавра», яка порушуватиме питання про українську культуру як окрему ціль окупанта. Також заплановано панельну дискусію, на якій будуть присутні учасники трьох мирних революцій.

Нагадаємо, що День Гідності та Свободи відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!