Київ

У Києві волонтери облаштовують павільйони для смітників. Як облаштувати таке у своєму дворі

942 0
Активісти в одному із районів Києва встановили павільйон для смітників та діляться інструкцією для охочих зробити таке у своєму дворі.
Фото: Подільський дворик/Facebook

Фото: Подільський дворик/Facebook

У Києві часто можна побачити контейнерні майданчики, куди сміття можуть викидати мешканці кількох будинків, дуже часто вони розташовані надто близько до дитячих майданчиків, а іноді діти під час гри можуть навіть ховатись за ними. Та й загалом, смітники у столичних дворах виглядають неестетично. Столичні активісти запропонували рішення з усування цих проблем, започаткувавши проєкт "Подільський дворик".

У його межах Юрій Грановський та Андрій Батін встановили павільйон для смітників і поділились інструкцією для охочих зробити таке у своєму дворі.
 
 
Насамперед треба зрозуміти, що потреба в павільйоні для смітників дійсно існує і це рішення потенційно може вирішити цю потребу. Далі важливо знайти однодумців і зібрати ініціативну групу, щоб разом закрити питання з фінансуванням, комунікацією з сусідами, балансоутримувачем та перевізником сміття; закупівлею та перевезення матеріалів; виготовлення та встановлення елементів конструкції, а також подальшого утримання.
 

 

Інструкція встановлення накриття для смітників: 

  • Домовитись з мешканцями про те, що невдовзі тут з’явиться павільйон. Обговорити очікування від конструкції і вимоги, що продиктовані місцевим контекстом. Чи потрібно нам фарбувати дерево? Скільки нам потрібно секцій? Чи потрібна нам окрема секція для збору відходів, що можна повторно використати? Чи хочемо ми закривати павільйон на замок?
  • Узгодити роботи з балансоутримувачем землі та баків, перевізником сміття. Врахувати їхні думки, якщо вони виявляться важливими та доцільними.
  • Визначити необхідні матеріали відповідно до внесених в конструкцію змін. Порахувати приблизну вартість конструкції.
  • Домовитись з громадою щодо ресурсів: гроші, матеріали, інструмент, робота, місце попередньої збірки деталей павільйону. Що з цього вже є в наявності та може бути використано? Хто готовий фінансувати і яку суму потрібно внести? Де ми можемо знайти співфінансування цієї ініціативи? Хто займатиметься встановленням конструкції: спільнота чи наймані робітники? Де ми можемо працювати?
  • Закупити матеріали та (за необхідності) інструмент.
  • Розмітити ділянку та встановити металеві опори. Шукати за запитом: "опори для стовпа/колони/бруса/балки". 
  • Змонтувати каркас за (адаптованою) інструкцією.
  • Покласти покрівлю. Ми використовували профнастил "хвиля". Можна замінити на інший покрівельний матеріал.
  • Оздобити зібраний павільйон: гачки для вживаного одягу, підлога для речей, що можна використати повторно.
  • За бажанням можна доповнювати запропоновану нами конструкцію: зробити дверцята, "зашити" бокові та задні стінки, висадити в'юнкі рослини, що згодом прикрасять зібраний павільйон.

Аби втілити "Подільський дворик" біля свого будинку, активісти розмістили проєкт у відкритому доступі. Згідно з наведеним дизайном, кожен може відтворити щось схоже або змінити та вдосконалити наявний.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!