У ЛОДА назвали ТОП-7 громад, які попри пандемію найбільше заробили на туристах

2009 0
У 2019-му році у бюджети надійшло 21,5 млн грн від туристичного збору.
Фото: Музей Михайла Біласа у Трускавці

Фото: Музей Михайла Біласа у Трускавці

За 11 місяців 2020 року надходження громад та районів Львівської області від туристичного збору склали загалом 11 мільйонів 608 тисяч гривень, зокрема бюджет Львова від туристів отримав 5 мільйонів 105 тисяч гривень. Про це повідомили у Львівській ОДА.

Читайте також: Коли у Львів приїдуть перші іноземні туристи

Туристичний збір за бажання призначає окремо кожна територіальна громада, його базою є вартість усього періоду проживання в готелях (мотелях, хостелах), санаторіях чи курортах. Платниками збору є, відповідно, туристи. А кошти з туристичного збору нараховують до бюджетів кожної з громад.

Найбільші надходження від туристичного збору припали на такі міста та райони:

  • Львів – 5 мільйонів 105 тисяч гривень,
  • Трускавець – 2,814 млн грн,
  • Борислав – 886 148 грн,
  • Славське – 381 576 грн,
  • Пустомитівський район – 328 999 грн,
  • Дрогобицький район – 301 543 грн,
  • Сколівський район – 251 094 грн.

Заступник начальника управління туризму та курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський зауважує, що Львів тримає першість, хоча місто влітку у зв’язку з пандемією вирішило звільнити готелі від сплати туристичного збору.

Читайте також: Втрати і шанси. Чи залишиться Львів туристичним містом

Майже всі міста і райони з найбільшими надходженнями належать до карпатського чи прикарпатського краю, у цьому регіоні сконцентровані оздоровниці Східниця, Моршин, Трускавець, Розлуч, гірськолижні курорти, а ще «Тустань», «Сколівські Бескиди». 

«Зрозуміло, що через пандемію сума туристичного збору за 2020 рік буде суттєво меншою, ніж за попередні роки (2019-го було 21,5 млн грн), але це демонструє, наскільки важливим є наявність готелів, мотелів у кожній громаді. Бо це прибуток не лише для власника, але й для місцевої скарбниці. А ці кошти можна використовувати на медицину, освіту чи, до прикладу, ремонт доріг», – зазначив Тарас Лозинський.

Нагадаємо, що бюджет Львова через Covid-19 цього року недоотримав майже 750 мільйонів гривень.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!