Чому на Львівщині слабо організоване ІФА-тестування

1911 0
Раніше в адміністрації зазначали, що впродовж доби в області методом ІФА проводять понад п’ять сотень тестувань
Фото: Freepik

Фото: Freepik

У Львівській ОДА кажуть, що активно комунікують із районами щодо логістики для проведення ІФА-тестування, яке дасть змогу розвантажити лабораторний центр МОЗ. Про це під час ефіру Тvoemisto.tv повідомив директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис, відповідаючи на питання, чому на Львівщині ІФА-тестування впереваж можна зробити лише у приватних лабораторіях за 400-600 грн.

Читайте також: Чому у Львові ІФА-тести на коронавірус не роблять масово, як обіцяли в МОЗ

«20 травня наказом МОЗ були внесені зміни у лабораторну діагностику, зокрема там чітко виокремлений імуноферментний аналіз і чітко прописані категорії осіб, які мають тестуватись на ІФА, після чого скеровуватися на ПЛР. 16 червня був ще один наказ МОЗ, в якому прописали відповідний алгоритм.

У місті це тестування уже налагоджено, в області визначені заклади і сформовані маршрути пацієнтів, а також проведена роз’яснювальна робота серед первинної ланки, кого потрібно скеровувати на ІФА-тестування», – запевнив Орест Чемерис.

Однак в деяких районах області таки є проблеми, каже посадовець. 

«Насправді є певні проблеми, особливо в деяких районах області. До прикладу, коли була людина з підтвердженим ПЛР-тестом, то контактні особи також виявили бажання у той же день пройти ПЛР, хоча така група має проходити спочатку ІФА-тестування. І тільки після виявлення імуноглобуліну М скеровуються на ПЛР-аналіз», – говорить чиновник.

Орест Чемерис погоджується, що потрібно зробити більший акцент власне на ІФА-тестування.

«Ми налагодили мережу в області і акцент є на проведенні ІФА-тестування, окрім тих, кому одразу показано ПЛР – це особи з пневмоніями, особи з хронічними захворюваннями і особи, які перебуваються в активній фазі захворювання», підсумував він.

Зазначимо, що наразі медзаклади Львова закуповують ІФА-тести за кошти міста та благодійників, а не за державні.

Читайте також: Що насправді відбувається з ПЛР-тестами у Львові. Розмова з керівником обласного лабораторного центру

Напередодні керівник обласного лабораторного центру МОЗ Роман Павлів, звільнення якого анонсував міністр Максим Степанов, у інтерв’ю Тvoemisto.tv розповів, що на Львівщині ІФА-тестування організовується і проводиться слабо. Його проводять, зокрема, у приватних лабораторіях, а на державному рівні воно відбувається повільно, хоча цей аналіз дозволить відсепарувати великий об’єм тих зразків, що їх несуть у вірусологічну лабораторію.

Детальніше про те, кому і коли у Львові проводять ІФА-тестування читайте у матеріалі Тvoemisto.tv Чому у Львові ІФА-тести на коронавірус не роблять масово, як обіцяли в МОЗ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!