Навчання на території охоронної зони. Що відбулося у Митрополичих садах у Львові

2726 0
Територія садів перебуває під охороною ЮНЕСКО.
Фото: Тараса Бабенчука

Фото: Тараса Бабенчука

Учора, 22 червня, в УГКЦ заявили, що в Митрополичих садах відбулося рейдерське захоплення території. Натомість у Львівській обласній адміністрації стверджують, що там проводили планове навчання, про яке проінформували курію 18 червня. 

«Хочу всіх заспокоїти, що жодного захоплення, в тому числі рейдерського, ні території, ні майна УГКЦ та Собору Юра не було і не буде», – заявив сьогодні на брифінгу перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

За його словами, на вчора було заплановано проведення управлінням Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у Львівські області навчання щодо перевірки готовності засобів зв’язку. Фактично, цей захід проводиться по всіх областях України.

«В цій ситуації стояло питання не використання чи розташування сил та засобів на ділянці, яка передана у користування Львівській міській раді, а по-суті, тимчасовий проїзд до земельної ділянки, на якій розташовані об’єкти, які належать Держспецзв’язку», – пояснив Андрій Годик.

Начальник управління Держспецзв’язку Сергій Жук також стверджує, що всі заходи планували заздалегідь, згідно з  затвердженим планом керівництва адміністрації управління.

«Завдання виконували спільно декількома підрозділами, які дислокуються на території Західного регіону. Відповідно, підрозділи мали прибути і виконати завдання, основною метою яких було підвищення готовності службовців Держспецзв’язку», – сказав Сергій Жук.

За його словами, у межах навчань планували задіяти не лише цей об’єкт, а також територію біля Високого Замку.

«По-перше, це було навчання, а головною метою навчань є перевірка готовності підрозділів, і якби ми говорили за кілька днів усім, що будемо перевіряти нашу бойову готовність, то це не дало б того ефекту», – каже Сергій Жук.

До речі, Львівська філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення перебуває у судовому процесі з Львівською міською радою. Об’єкти, до яких їхали підрозділи Держспецзв’язву, перебувають на балансі Львівської філії Концерну і є державним майном. Відповідно, його використали у межах цих навчань, стверджують під час брифінгу в ЛОДА.

«Наскільки мені відомо, наразі офіційних прав на цю земельну ділянку Митрополичих садів немає, вони у процесі виготовлення», – додав Андрій Годик.

Офіційне звернення до курії та міської ради подали 18 червня. Навчання на території почали проводити, не чекаючи відповіді від Львівської міської ради, кажуть в ЛОДА.

Водночас у Греко-католицькій церкві кажуть, що навчання не були належно організовані, повідомив речник Львівської Архієпархії отець Павло Дроздяк.

«Після брифінгу сьогодні стало відомо, що УГКЦ зірвала планові навчання відповідної структури. Однак, щоб говорити про зрив тих чи інших планів, ми маємо говорити про правильну організацію всього заходу. Ми зараз не говоримо про юридичну складову справи, а констатуємо факт, що учора зранку по Листопадового Чину була припаркована важкогабаритна техніка», – прокоментував Тvoemisto.tv о. Павло Дроздяк.

«На ім’я нашого економа надійшов лист із повідомленням про проведення навчання на території нижніх Митрополичних садів», – каже о. Павло Дроздяк.

Додамо, що 4 вересня 2020 року ухвалою сесії ЛМР нижні Митрополичі сади були передані у користування курії Львівської архієпархії. На земельній ділянці встановлене обмеження на капітальне будівництво та огородження, а територія перебуває під охороною ЮНЕСКО.

За словами отця Павла Дроздяка, на території Святоюрського комплексу є лише один в’їзд і він аварійно-пожежний. Для того, щоб потрапити на територію, потрібно заїхати на пішохідну зону. На цю зону можна заїхати лише за дозволом міської влади, каже отець.

«Нам надійшов запит у п’ятницю в другій половині дня, однак відповісти не мали можливості. Ми думали, що у вівторок зберемося на засідання, на якому дамо відповідь виключно за погодженням міськради, але ситуація склалася так, що вчора зранку і до вечора машини вже стояли», – каже о. Павло Дроздяк.

Територія садів, яка належить Концерну РРТ, не облаштована і заросла травою, тому не виглядає готовою до проведення будь-якого навчання.

«Нас непокоїло також, що заїзд цієї техніки може спричинити завалення історичного муру, який вже в аварійному стані. Його потрібно укріплювати, щоб зберегти», – каже о. Павло Дроздяк.

Два роки тому частина муру посипалася, і була велика потреба його укріпляти. Тому якби сюди заїхала техніка зараз, то вона могла б таки спричинити завалення.

Дивним виглядає також місце проведення навчань упритул до собору Святого Юра, каже отець. Крім того, в ці дві відзначають 20 років візиту Івана Павла ІІ, коли проводять різні заходи і більше мешканців приходитимуть до собору.

Читайте також: В УГКЦ заявили про спробу рейдерського захоплення Митрополичих садів 

Як писало Тvoemisto.tv, нижні сади мають бути громадським простором, з окремим входом від площі Святого Юра. Конкретного проєкту наразі немає, адже йому передують обстеження ділянки, археологічні та урбаністичні дослідження. Припускають, що на території можуть бути поховання – такі дані відшукали в архівах Церкви. Територія, до якої входить Святоюрська гора зі садами, належить до спадщини ЮНЕСКО. Сад навколо храму створили у 1762-1771 роках.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!