У Львівській галереї мистецтв презентували мобільну 3D-виставку та цифровий архів

1182 0
Мобільна виставка створена з безбар’єрним доступом, а оцифрована колекція львівьскої Галереї мистецтв зібрала понад 1000 експонатів.

У Львові презентували мобільну виставку моделей замків Львівщини, яку створили з безбар’єрним доступом до експозиції для незрячих та слабозорих людей. Також представили оцифровану архівну колекцію Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницкого, яка довзолила відвідувачам побачити ті твори, яких раніше не було у доступі.

Як розповідають організатори, мобільну виставку «Тактильна екскурсія» створили з безбар’єрним доступом до об’єктів матеріальної культурної спадщини для незрячих та слабозорих людей. До експозиції увійшли чотири туристичні пам’ятки Львівщини – Олеський та Підгорецький замки, Палац Потоцьких у Львові та Жовківська синагога. У межах проєкту будівлі оцифрували методом 3D сканування та фотограмметрії. Моделі виготовили шляхом фотополімерного 3D друку та доповнили супровідними матеріалами та анотаціями шрифтом Брайля. 

Ще один проєкт, який вдалося реалізувати – створення цифрового архіву Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького у форматі онлайн-каталогу з вільним онлайн-доступом до творів зі збірки Галереї. Багато з творів представленої колекції раніше не були доступні для відвідувачів. Організатори проєкту оцифрували понад 1000 одиниць живопису, графіки, об'єктів об'ємної просторової пластики та створили 3D моделі понад 50 скульптур із фондів Олеського (с. Олесько), Золочівського (м. Золочів), Підгорецького (с. Підгірці) замків, а також палаців Лозинського та графів Потоцьких. 

Зазначимо, що обидва проєкти зреалізували у співпраці Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького, Громадської організації «17», громадської ініціативи MyFutureHeritage, за підтримки Українського культурного фонду.

Фото Helen Zhgir


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!