У Львівській галереї мистецтв відреагували на звинувачення щодо реставрації Золочівського замку

1766 0
Фасад замку відновили у межах поточного ремонту. Роботи загалом обійшлися у понад 1 млн грн.
Фото: галерея мистецтв ім. Возницького

Фото: галерея мистецтв ім. Возницького

У Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького відреагували на звинувачення у неякісній реставрації Золочівського замку. Зокрема, у соцмережах обурювалися заміненим вікнам та даху з металочерепиці. 

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора Галереї Андрій Гулій, фасад замку відновили у межах поточного ремонту, вікна замінили на дерев’яні, відповідно до правил реставрації об’єктів-пам’яток, а не на пластикові. А дах був замінений ще у 2004 році. 

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. Не тільки до Золочівського замку

«У пості є старенька фотографія, де надбрамний корпус накритий черепицею. Дах переробили, коли директоркою Галереї була донька Бориса Возницького Лариса Разінкова у 2013 році.Тоді його накрили металочерепицею, вікна ж залишили старі», – пояснює він.

Додамо, що 14 червня цього року над Золочевом збили ворожу російську ракету. Унаслідок ударної хвилі понищені були фасадна частина замку, вікна, дах надбрамного корпусу тощо. Оскільки замок продовжував роботу, то у Львівській галереї мистецтв вирішили звернутися до Мінкульту, аби його відновити.

«Так, прийняли рішення відновити фасад. Маючи минулорічну науково-проєктну документацію, де все було описано, окультурили фасад, замінили вікна та дерев’яні з євробрусу, як це вимагається при реставрації. Це не пластик. Вапняно-піщаним розчином ми зробили фасадну частину, накрили та захистили виступи, щоби зберегти автентику», – додає він. 

Читайте також: У Львові відновлюють вхід до храму Іоана Золотоустого 

Вартість реставрації становить понад 1 млн грн – це кошти зі спеціального фонду бюджету, акумульовані в Галерею, а також допомога меценатів. На початку війни Кабінет Міністрів України затвердив Постанову № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану», відповідно до якої оголошували тендер та обрали підрядника.

Для довідки

Золочівський замок – пам'ятка історії та культури національного значення в місті Золочеві Львівської області. Музей-заповідник «Золочівський замок» – відділ Львівської галереї мистецтв. Замок входить до туристичного маршруту «Золота підкова Львівщини».

Ольга Коваль

Фото: Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!