У лікарні Львова підписали меморандум, що відкриє доступ до програм ЄС у сфері охорони здоров’я

1463 0
Асоціація дозволяє Україні брати участь у європейських проєктах фінансування у галузі охорони здоров’я.
Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

У одній з лікарень Львова, що входить у Перше ТМО, сьогодні, 15 липня, підписали меморандум, який дозволяє системі охорони здоров’я інтегруватись в європейський простір. Так, Україна приєднається до європейської програми EU4Health. Меморандум у стінах лікарні підписали єврокомісарка з питань охорони здоров’я Стелла Киріакідес та міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами єврокомісарки, це ще один крок для поглиблення партнерства між ЄС та Україною.

Читайте також: На будівництво реабілітаційного центру «Незламні» у Львові зібрали понад 2 мільйони євро від донорів

«Асоціація дозволяє Україні брати участь у європейських проєктах фінансування у сфері охорони здоров’я. Це один із сигналів нашої підтримки Україні та українському народу. Договором про асоціацію хочемо переконатися, що Україна якнайшвидше матиме доступ до фінансових механізмів ЄС», – каже Стелла Киріакідес.

Міністр охорони здоров’я назвав подію історичною, адже угода справді дозволить системі охорони здоров’я інтегруватись в європейський простір.

Читайте також: У Львові відкриють Національний реабілітаційний центр «Незламні», аналогів якому немає у світі. Візуалізація

«Європа сьогодні вчергове показує, що вважає нас своєю родиною. Будемо намагатися все робити з користю – для наступного розвитку трансплантації, впровадження інновацій у систему охорони здоров’я, для наукових розробок, протезування. Для української медицини така асоціація і підписаний меморандум дає змогу отримати фінансування в межах проєкту», – каже Віктор Ляшко, не уточнюючи, про яку саме допомогу йдеться та те, яким буде фінансування.

Читайте також: «Це крик душі». Чи з’явиться у Львові реабілітаційний центр для важкопоранених українців

Як зазначив напередодні на засіданні Кабміну прем'єр-міністр Денис Шмигаль, бюджет програми на 6 років становить 5,3 млрд євро. Отримувати фінансування на проєкти покращення охорони здоров’я зможуть органи державної влади, неурядові організації, малий і середній бізнес. За його словами, «європейська інтеграція України буде покращувати якість життя наших громадян через доступ до відповідних фондів і фінансів ЄС».

Нагадаємо, що у Львові, поблизу Лікарні Святого Пантелеймона, яка ще донедавна була Лікарнею швидкої медичної допомоги на вул. Миколайчука, відкриють Національний реабілітаційний центр «Незламні», аналогів якому не буде у цілому світі. У Центрі площею 37 тис. кв. м. щороку допомогу надаватимуть 50 тисячам українців. Найперше йдеться про людей, які фізично та ментально постраждали внаслідок військової агресії росії проти України.

Ольга Шведа

Фото Романа Балука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!