У Львівській мерії заявили про «паралізовані» рахунки сільрад, які увійшли до Львівської ОТГ

2334 0
Малехів чи Зашків не можуть заплатити за послуги.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Жовківське казначейство заблокувало платежі сільрад, які увійшли до Львівської ОТГ і від учора не приймає платіжок. Про це повідомив заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

Читайте також: Закон, повага та (не)чинний Садовий. Що відбувається у Львівській міській раді

«Такі села, як Малехів чи Зашків, не можуть заплатити за послуги. А це критично важливо, бо йдеться про питання опалення та світла в дитячих садках, амбулаторіях, питання зовнішнього освітлення на вулицях і вивезення сміття тощо. А ще – комунальні працівники сіл опинилися без нарахованої зарплати за листопад», – повідомив Любомир Зубач.

Посадовець уточнив, що під час першого засідання новообраної ради мали розглянути питання реорганізації, у зв’язку зі створенням Львівської ОТГ.

Він пояснив, що формування Львівської ОТГ відбувалось не на підставі Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а відповідно до закону «Про місцеве самоврядування в Україні». А отже, саме законопроект № 3651-д, який ухвалили 17 листопада 2020 і який ще перебуває на підписі в президента, врегульовує всі нюанси реорганізації місцевих рад сіл і селищ, які приєднались для формування об’єднаних громад. 

«Натомість виконкоми приєднаних громад наче й працюють, але всі рішення підписували голови. А вони втратили свої повноваження. Водночас Львів теж не перебрав повноважень і не може, наприклад, оплачувати рахунки приєднаних громад. Тобто фактично діяльність у селах паралізована», – повідомив Любомир Зубач.

Також, за словами експерта Агенції регіонального розвитку Львівської області Тараса Баранецького, коли створюють об’єднану-територіальну громаду і проводить першу сесію новобрана рада, то втрачають повноваження голова і депутати попередніх рад.

«Зараз ми маємо ситуацію, коли рада Львівської ОТГ ще не прийняла повноваження повноцінно, але через те, що відбулася сесія, – ті міські, сільські, селищні ради уже не мають повноважень. Казначейство з великою ймовірністю може не пропускати платежі, підписані минулими головами громад, а рада Львівської ОТГ ще не є правонаступницею цих рад», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Зазначимо, що Львівську ОТГ затвердили у складі 11-ти громад та 18-ма населеними пунктами. До Львівської ОТГ увійшли Львівська, Брюховицька, Винниківська, Грибовицька, Грядівська, Дублянська, Зашківська, Лисиничівська, Малехівська, Рудненська та Рясне-Руська громади. 

Читайте також: На першій сесії міськради депутати обрали президію. Хто тепер керує Львовом

Нагадаємо, що у Львові вчора, 24 листопада, відбулася перша сесія новообраної ради Львівської ОТГ. Були присутні 34 із 64 новообраних депутатів з фракцій «Європейська солідарність», «Варта» та ВО «Свобода», натомість «Самопоміч» та «Голос» її проігнорували. Депутати трьох партій поспіхом склали присягу, після чого Андрій Садовий перестав бути чинним міським головою. Також присутні у залі проголосували за створення тимчасової президії.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!