У львівському виші студентів навчатимуть проєктувати безпілотники

1890 0
Цього року в Національному університеті «Львівська політехніка» відкриють нову освітню програму – «Безпілотні літальні апарати».
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Цього року в Національному університеті «Львівська політехніка» відкриють нову освітню програму – «Безпілотні літальні апарати» зі спеціальності «Авіаційна та ракетно-космічна техніка». Вона з'явиться в Інституті механічної інженерії та транспорту, на кафедрі нафтогазової інженерії та зварювання. Навчання буде платним і триватиме чотири роки. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомили у пресслужбі університету.

За словами завідувачки кафедри Олесі Максимович, на сьогодні всі моменти погодили з Міністерством освіти і науки, тому вже в наступному навчальному році в університеті зможуть навчати студентів за новою бакалаврською програмою. Передбачили загалом 120 місць.

Читайте також: В Україні посилюють контроль за переміщенням військовозобов'язаних і резервістів

«На сьогодні це професія майбутнього, новий напрям, який буде дуже бурхливо розвиватися найближчими роками. В Україні такий напрям навчання є лише в Харківському авіаційному інституті, тому для нас, на Заході України, це унікальна програма», – каже Олеся Максимович.

Також, як зазначила завідувачка кафедри, вони розраховують на велику кількість студентів, адже невдовзі практично всі виробничі процеси автоматизують, не буде такої галузі, де люди не використовували б безпілотних літальних апаратів.

«Це – доставляння різноманітних товарів, моніторинг та контроль із повітря. В аграрному секторі з безпілотників розбризкують хімікати. Гадаю, ця галузь розвиватиметься десь на рівні з ІТ. Уже тепер рівень зарплати у цих двох галузях майже однаковий. А студенти схильні обирати ті напрями навчання, де згодом зможуть отримувати гідну заборітну плату. У закладі вищої освіти навчатимуть, зокрема, як проєктувати, виготовляти та експлуатувати безпілотні літальні апарати», – додає вона.

Основних спеціалізованих дисциплін будуть навчати на третьому курсі. До 2024 року в університеті мають створити й обладнати нові лабораторії.

Читайте також: Збирали кошти всією країною. Україна отримає Bayraktar від Литви

Зараз ведуть переговори як зі спонсорами, які зацікавлені у використанні безпілотних літальних апаратів, так і з іншими навчальними закладами й великими авіаційними підприємствами. За словами Олесі Максимович, з політехнікою в Катовіце (Польща) дійшли згоди про подвійні дипломи, в них є напрям навчання – експлуатація льотного транспорту. А з компанією «Боїнг» погодили, що студенти зможуть проходити в них практику й найкращі з них отримуватимуть стипендію. У компанії обіцяли допомогти з новою технікою для наших лабораторій. Крім того, студенти зможуть покращувати свої практичні навички з допомогою корейських фахівців.

Додамо, що у «Львівській політехніці» вже активно розвивали напрям літакобудування. Зокрема, виш став другим у світі, де на початку минулого століття відкрили кафедру аеродинаміки (перша – в Сорбоннському університеті), однак із приходом радянського керівництва від літакобудування у Львові вирішили відмовитися. Близько 5 років тому директор Інституту інженерної механіки та транспорту, професор Олексій Ланець запропонував повернути авіабудування в університет, але на певному етапі проєкт зупинився, і цього року знову взялися за реалізацію.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!