У Львівській політехніці відкрили дві реконструйовані зали. Фото

2688 0
Нуковці Інституту гуманітарних і соціальних наук університету розробляють екскурсійний маршрут найцікавішими місцями Львівської політехніки,
фото пресслужби ну лп

фото пресслужби ну лп

Упродовж кількох років у Національному університету «Львівська політехніка» реставрували дві зали головного корпусу – Актову та читальну залу старої бібліотеки, яка тепер носитиме ім’я її творця, першого ректора університету Юліана Захарієвича. Сьогодні, 25 вересня, відбулося урочисте представлення унікальних реконструйованих залів. Про це повідомляє пресслужба закладу вищої освіти.

Актову залу Політехніки почали відновлювати у 2015 році після наукових архітектурно-реставраційних досліджень. Головне завдання, яке стояло – повернути втрачений вигляд головного приміщення університету, бо тут колись була зала засідань великого сенату. Так, реставрували малярську та скульптурну декорацію зали, крок за кроком повертаючи їй автентичний вигляд, який у 1884 року реалізував художник і архітектор Іван Долинський, за задумом першого ректора, архітектора Юліана Захарієвича.

А в 2018 році розпочали реставраційні роботи і приміщення читальної зали старої бібліотеки. У Європі, за словами керівника реставраційного проєкту, завідувача кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну професора Миколи Бевза, є лише дві схожих зали в старих італійських університетах. Щоправда, там немає такої унікальної конструкції шаф.

Консультантом у всіх процесах був відомий реставратор зі США Юрій Янчишин – допомагав робити аналізи лакового покриття. Також двічі приїжджав за програмою Фулбрайта читати лекції для студентів-реставраторів. Майстерня пана Янчишина реставрувала меблі до Білого дому, провідних музеїв світу» – каже Микола Бевз.

Реставрація в головному корпусі університету є частиною програмних робіт із внесення комплексу будівель Львівської політехніки як унікального архітектурного ансамблю однієї з перших вищих технічних шкіл Європи, зі збереженими історичними будівлями та їх інтер’єрами, до Списку об’єктів Світової cпадщини ЮНЕСКО, шляхом розширення номінаційного подання Львова з 1998 року.

Додамо, що науковці кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Інституту гуманітарних і соціальних наук університету розробляють екскурсійний маршрут найцікавішими місцями Львівської політехніки, серед яких, звичайно, будуть і ці зали. Найперше цими маршрутами проходитимуть студенти-політехніки.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!