У львівського студента діагностували рідкісне інфекційне захворювання

19023 0
Хлопець занедужав на початку вересня.
Ілюстративне фото: varta.kharkov.ua

Ілюстративне фото: varta.kharkov.ua

У 22-річного львівського студента діагностували рідкісне інфекційне захворювання – геморагічну гарячку з нирковим синдромом. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут.

«В Україні за останні 10 років зафіксували всього 23 випадки цього захворювання. При цьому у Львівській області його не реєстрували взагалі. Наразі хлопець почувається задовільно», – каже він.  

Відомо, що хлопець занедужав на початку вересня. У нього боліло горло, була температура 39 градусів, а також слабкість та нежить. Через кілька днів він звернувся по допомогу до Львівської обласної інфекційної лікарні. Його госпіталізували в реанімаційне відділення лікарні з діагнозом гостре респіраторне захворювання, нейротоксикоз.

Джерелами геморагічної гарячкиз нирковим синдромом, за словами Олега Когута, є різні дикі мишоподібні гризуни. Іноді їхні екскременти потрапляють в їжу, і якщо вона не пройшла термічної обробки, то може викликати це захворювання. Іноді хворобу спричиняють укуси гризунів. Часто вона нагадує простудну інфекцію. Тому її не завжди діагностують вчасно.

Для довідки

Ця вірусна хвороба характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, своєрідним ураженням нирок, розвитком гострої ниркової недостатності та порушенням згортання крові. Джерелами геморагічної гарячки з нирковим синдромом є різні дикі мишоподібні гризуні, зрідка щурі. 

Зараження людини відбувається контактним механізмом, повітряно-пиловим шляхом, при вдиханні сухих випорожнень інфікованих гризунів, потраплянні їх на пошкоджену шкіру та мікроураження слизових ока, носо- й ротоглотки. Передача вірусу можлива також при безпосередньому зіткненні з гризунами (роботи з зоологічним матеріалом, укусу пацюків) або інфікованими об'єктами довкілля (хмиз, солома, сіно тощо), що були заражені виділеннями мишоподібних гризунів. Допускається можливість зараження людини при вживанні продуктів, які не піддавалися термічній обробці (капуста, морква тощо) і були забруднені гризунами. Передачі інфекції від людини до людини не фіксували.

Ольга Коваль  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!