У львівському ботанічному саду висадять клепарівську череху

1821 0
До висадки ендемічного львівського дерева запрошують усіх бажаючих.
Фото: radiosvoboda.org

Фото: radiosvoboda.org

У п’ятницю, 1 квітня, о 12:30 в Ботанічному саду ЛНУ, що на вул. Черемшини, 44, висадять унікальний сорт рослин, що вивели у Львові у XVI столітті – клепарівську череху.

Читайте також: Сотні кольорів. У Ботанічному саду показали «пляшкове дерево» і унікальні рослини

Ботанічний сад ЛНУ ім. Івана Франка придбав 10 сертифікованих саджанців клепарівської черехи в розсаднику у Польщі, які і будуть висаджені.

Приєднатися до висадки запрошують усіх бажаючих. Як зазначають організатори, цією подією хочуть привернути увагу мешканців Львівщини до історичних локальних сортів, заохотити працювати на відновлення багатих галицьких традицій садівництва та городництва.

Довідково

Клепарівська череха – унікальний сорт рослин, виведений у Львові у XVI столітті та традиційне для Галичини плодове дерево. Це гібрид черешні та вишні. Черешневі дерева росли у тодішньому передмісті Львова, на Клепарові (сьогодні це Шевченківський район міста, вулиці Клепарівська, Золота, Джерельна). Дерева черехи вирізнялися красою, а плоди смаковими якостями. У ХVІІІ-ХІХ століттях Клепарівські черехи були популярними у світі, тому саджанці активно експортували. Завдяки цьому назву «клепарівська череха» можна знайти у США, Канаді, Німеччині, Польщі. З черех виготовляли соки, десерти, лікери. У 30-х роках ХХ століття черехи пропали через розвиток промислової забудови.

Більше інформації про ініціативу повернення Клепарівських черех до Львова можна прочитати тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!