У львівському ОХМАТДИТі провели унікальну операцію на кисті чотирирічного хлопчика. Фото

6573 0
Хлопчика з діагнозом «Вроджена лівобічна променева косорукість. Аплазія (відсутність) 1-го пальця лівої кисті» успішно прооперували у понеділок, 27-го лютого. Раніше дітям з такими діагнозами рекомендували їхати на лікування за кордон або запрошували лікарів з інших країн.

Лікували 4-річного Дем'янка лікарі ортопедичного відділення спільно з ортопедом харківського «Інституту патології хребта і суглобів ім. М. І. Ситенка» Іриною Гарбузняк, яка й оперувала хлопчика.

Це вже друга подібна операція, виконана в «Охматдиті» у Львові. Першу провели іншому пацієнту з такою ж проблемою у серпні 2016-го року. Раніше, враховуючи непоінформованість лікарів в Україні щодо можливості виконання цих операцій, дітям з такими діагнозами рекомендували їхати на лікування за кордон або запрошували лікарів з інших країн.

Читайте також: Як у львівському ОХМАТДИТі діє унікальна мультифункціональна їдальня. Відео 

Як розповіла Tvoemisto.tv координатор проекту надання високоспеціалізованої ортопедичної допомоги в «ОХМАТДИТі», завідувачка ортопедичного відділення Злата Кузьо, раніше цій дитині провели два етапи хірургічних втручань: перший – у квітні 2016-го року – виведення кисті з променевої девіації в центральне положення за допомогою апарату зовнішньої фіксації; другий – у червні 2016-го року – центрація кисті на ліву ліктеву кістку.

Рентгенограма 1-го етапу

«Зараз після проведеного реабілітаційного лікування, направленого на усунення післяопераційних контрактур суглобів, планується наступний етап, спрямований на створення у дитини функції захоплення предметів. Наявність у хлопчика 4-палої кисті різко обмежує виконання високоспеціалізованих рухів, у майбутньому – освоєння професійних навичок та обмеження самообслуговування», – зазначила Злата Кузьо.

Операція, яка була направлена на створення функціональної кисті, полягала у розверненні другого пальця лівої кисті в позицію першого.

«На сьогодні в «Охматдиті» у Львові є можливість лікувати пацієнтів із складними вродженими вадами верхніх кіцівок. Співпраця ортопедів ЛОДКЛ «ОХМАТДИТ» і ДУ «Інституту патології хребта в суглобів ім. М. І. Ситенка» триває з 2012-го року, що дає змогу отримувати високоспеціалізовану допомогу дітям з вадами та захворюваннями опорно-рухового апарату із областей західного регіону України. Кількість дітей з такими вадами і захворюваннями з кожним роком зростає. На базі дитячої обласної лікарні «ОХМАТДИТ» є всі можливості для надання високоспеціалізованої ортопедичної допомоги таким дітям», – додала Злата Кузьо.


Підготувала Марічка Мишок
Фото надала Злата Кузьо


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!