У Львівську область направили 35 флаконів сироватки від правця

1071 0
Загалом МОЗ розподілило по регіонах більше 18 тисяч флаконів.

Міністерство охорони здоров’я направило у регіони більше 18 тисяч флаконів препарату від правця, з них – 35 у Львівську область. Про це повідомили у Міністерстві. 

Препарат «Імуноглобулін людини протиправцевий» розподілили між 12 областями та Києвом. У МОЗ зазначили, що інші регіони мають достатню кількістю препарату, тому не потребують розподілу.  

Найбільшу кількістю препарату відправили у Волинську область – 9548 одиниць, також у Київську – 2917. 

Tvoemisto.tv писало, що протиправцевого імуноглобуліну, який вводять для негайної профілактики від правця, на Львівщині є вкрай мало. Запасу немає, тому якби у нас знову трапився такий прикрий випадок, як із семирічною дівчинкою, яка зараз знаходиться в дитячій лікарні ОХМАТДИТ у важкому стані, його б довелося отримувати по перерозподілу з інших областей. 

«У нас залишилося буквально кілька доз протиправцевого імуноглобуліну. Якщо, не доведи Боже, він буде потрібний ще комусь – то залишків не має. Тобто, якщо б з’явився інший пацієнт, не впевнена, що в нас є препарати, щоб надати допомогу», – зазначила у коментарі Tvoemisto.tv Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Низькі темпи, страшні наслідки. Чи достатньо на Львівщині вакцин та імуноглобуліну від правця

Нагадаємо, що в середині липня у семирічної Ліліани з Мостищини виявили правець, яка не була захищена вакцинацією. Зараз дівчинка перебуває у вкрай важкому стані в реанімації. Їй ввели імуноглобулін проти правця, але через судоми підключили до апарату ШВЛ та ввели в медикаментозний сон. Для її лікування надалі потрібна рідкісна група крові – ІV (АВ) Rh-. 

Читайте також: Найважчий правець за весь час. 7-річній дівчинці у Львові терміново потрібна кров 

За словами завідувачки реанімаційного відділення львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ Віри Приймакової, це найважчий правець за увесь період, тому жодних прогнозів медики не дають.

Держава гарантує щеплення у віці 2-4-6-18 місяців, 6 і 16 років. Надалі у 26, 36, 46, 56, 66, 76, 86, 96 тощо, без обмежень віку. Якщо є травма, слід звернутися до лікаря за екстреною профілактикою. Першими симптомами можуть бути біль і посмикування м'язів, важко відкрити широко рот, сардонічна («дивна») посмішка, судоми.

Правець — це гостре інфекційне захворювання, що передається під час контакту зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Інфікуватися можливо через потрапляння бруду в рану, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація, зазначають у МОЗ.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!