У Львові вже другий місяць не роблять щеплення від туберкульозу. Коли з’явиться вакцина

2250 0
На заміну болгарської вакцини наступного тижня приїде 30 тисяч доз індійської.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У львівських пологових уже другий місяць відсутня вакцина БЦЖ для профілактики туберкульозу. Причина проста – у діючої вакцини закінчився термін придатності, а нової партії ще не привезли в Україну. Про це Тvoemisto.tv розповіла епідеміологиня відділу імунопрофілактики Львівського обласного центру громадського здоров’я Наталія Гончар.

Читайте також: Кожне 15 немовля в Україні народжується передчасно. Які медпослуги для них є безоплатними

За її словами, вакцина, поставка якої відбулася ще у 2018 році, мала термін придатності до 31 січня 2021 року, тому від лютого і до наразі досі новонароджені щеплення не отримують.

«Вакцини БЦЖ у львівських пологових, як і, зрештою, по всій Україні, вже немає другий місяць. Чому не було своєчасно продовжено термін та не закуплено нову партію, не відомо. Дана вакцина була болгарського виробництва. До нас, як уже відомо, прибуде вакцина БЦЖ виробництва Індії», – каже Наталія Гончар.

Епідеміологиня запевняє, що вакцину уже зареєстрували в Україні. Сьогодні від МОЗ уже надійшов наказ про розподіл вакцини. Львівщина отримає 30 тисяч доз.

Індійської вакцини БЦЖ в Україні ще не було і сказати точно, чим відрізняється вона від болгарської, Наталія Гончар не береться.

«Вакцина має надійти до нас наступного тижня. Її відразу розподілять по пологових та поліклініках. Діти, яких з пологових виписали невакцинованими, зможуть звернутися до свого сімейного лікаря і отримати щеплення на місці», – зазначає співрозмовниця.

Читайте також: Львів'янок закликають в'язати чудо-восьминіжок для недоношених діток

За її словами, до двох місяців дітям щеплення можна робити без проби Манту.

«Свого часу, коли у нас також були проблеми із поставкою, нам дозволили проводити щеплення БЦЖ без попередньої проби Манту дітям до 6-8 місяців від народження. Звісно, якщо в родині не було підтвердженого контакту із хворими на туберкульоз», – додала епідеміологиня.

На платній основі у Львові щепитися БЦЖ можливості немає. Вакцина багатодозова, її закуповує лише держава.

До слова, учора депутати ЛМР закликали владу забезпечити пологові вакциною БЦЖ.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!