Політична реклама

У львів'ян прогресує гіпертонія. Лікарі радять уникати сонця

1172 1
Якою є динаміка захворюваності на Львівщині, що треба їсти, аби не потрапити до групу ризику і як впливають на хворих-гіпертоніків магнітні бурі. Про все це повинен знати кожен. Серцево-судинні захворювання сьогодні є основними «вбивцями» українців. Щороку в Україні від серцево-судинних захворювань помирає 160 тисяч осіб, а це – більше, аніж від раку, туберкульозу та СНІДу разом узятих. А починається усе із звичайного підвищення тиску.

В Україні загалом більшість смертей спричинені саме серцево-судинними захворюваннями. Львів – не виняток, причиною 65% усіх смертей у Львові є серцево-судинні захворювання, а доволі часто їхньою передумовою є саме артеріальна гіпертензія, тобто підвищений кров'яний тиск. У здорової людина ці показники не повинні перевищувати 140 на 90, повідомляють Варіанти.

«Понад 50% смертності від серцево-судинних захворювань припадає на ускладнення від артеріальної гіпертонії: а саме інфаркти міокарда, інсульти, хронічна серцева недостатність, ускладнення атеросклерозу (ураження судин очей з подальшою втратою зору, нижніх кінцівок, нирок і з розвитком ниркової недостатності, від якої помирають хворі)», - розповідає головний кардіолог Львова Валентина Коваль.

Лікарі попереджують, що артеріальна гіпертонія часто протікає без специфічних симптомів. Основною і найважливішою ознакою захворювання є саме підвищений артеріальний тиск. А отже, не перевірившись, людина може довгий час нічого не знати про своє захворювання.

Фактори, які спричиняють це захворювання, відомі усім, це - підвищений рівень холестерину в крові, куріння, надмірна вага, низька фізична активність та психічні стреси. Доведено, що й перепади атмосферного тиску і температури, спричинені коливанням магнітного поля (магнітними бурями), негативно впливають на серцево-судинну систему, внаслідок чого збільшується кількість інфаркту міокарда, інсульту, інших захворювань. То як же вберегтися від вбивчого захворювання? Влада запевняє, що найдієвішим способом протидії є профілактика.

Профілактика

Львівська влада козиряє профілактичними засобами, які зовсім трішки, але таки знижують жахливу статистику. «Однієї із важливих передумов того, що у нас менше почали хворіти і помирати від інфаркту міокарда та інсульту, є проведення профілактичних акцій. Ще три-чотири роки тому за рік у нас траплялося понад 1000 випадків інфарктів, торік же зареєстровано лише 903 випадки. Відповідно зменшується і кількість померлих. Якщо протягом минулих років 200-250 людей помирало від інфаркту міокарда, то у 2011 у нас померло лише 168 людей від цього захворювання», - пишається Володимир Зуб.

«Також ми відзначаємо і зменшення кількості людей, у яких був інсульт головного мозку. Раніше понад 1000 осіб в рік реєстрували з новими інсультами, то 2011 у нас було 938 випадків», - розповідає очільник міського управління охорони здоров'я.

Валентина Коваль же пояснює, що лікарі-кардіологи проводять детальний аналіз інформації, здобутої під час акцій. «Кількість людей, які знають про свою хворобу завдяки нам, збільшується. Частина з них починає регулярне лікування», - говорить головний кардіолог Львова.

Однак дії міської влади обмежуються безкоштовним вимірюванням тиску протягом одного тижня у травні. То ж і результати цієї роботи не вражають.

Фактори ризику, або український стиль життя

У нашій країні кожен другий чоловік і кожна п'ята жінка курять, всього у нас близько 9 мільйонів активних курців. А це, до речі, третина всього працездатного населення країни.

Щорічний додаток числа курців в Україні, за даними експертів ВОЗ, складає не менше 100 тисяч. Останніми роками щоправда статистика таки має тенденцію до зниження. Однак культура куріння і досі «цвіте і пахне», залучаючи до своїх лав усе нових та нових адептів.

Цигарочку наші співвітчизники полюбляють поєднати із філіжанкою кави. Нещодавно ж з'ясувалося, що любов українців до кави міцнішає ж кожним роком. Згідно з відомостями, оприлюдненими на кавовій конференції India International Coffee Festival в Делі, за період 2000-2010 років середньорічне споживання кави в Україні виросло на 23%. А це - світовий рекорд динаміки росту. У 2000 році українці випили 179 тисяч 60-кілограмових мішків кави, а за десять років, у 2010, ця цифра уже становила 1 мільйон 485 тисяч мішків. Тобто із зловживанням кавою у нас також справи погані. І начебто медики ще досі не визначилися з тим, шкідливий чи корисний цей ароматний напій. Але такий високий рівень споживання кави у країні, де кожен третій помирає від серцево-судинних захворювання, таки про щось свідчить.

Українці, на щастя, не є найогряднішими людьми у світі. Та все ж, ситуація далека від ідеальної. У цілому по Україні від ожиріння страждають 14,6% населення, тобто кожний сьомий, у той час як в США, приміром, занадто товстий - кожний третій. Звичайно ж, і про здорове харчування серед українців не йдеться. Більшість наших співвітчизників споживають багато жирної та соленої їжі, обожнюють копчені м'ясо та риби, не кажучи вже про консервовані огірочки та сало. Саме від цих продуктів радять відмовитися кардіологи. Валентина Коваль наголошує, що перш за все варто вживати обмежену кількість солі – до 5 міліграмів у день.

Що вже й казати про психологічний стан українців. Постійна нестача грошей, напружена боротьба за виживання не дають українцям шансів прожити своє життя спокійно. Ось вам і соціальний чинник, який, ой як суттєво, впливає на підвищення рівня смертності саме від серцево-судинних захворювань.

Людям з підвищеним тиском слід уникати прямого сонячного проміння, бо воно чи не найбільше з усіх зовнішніх факторів провокує розвиток інсульту. Варто пам'ятати й про те, що збільшення маси тіла на 1 кілограм підвищує ар­теріальний тиск на 1-3 мм рт. ст., а одна викурена сигарета - на 30-50 мм рт. ст.

Тобто, аби уникнути хвороби, варто знехтувати суто українським стилем життя: відмовитися від кави та цигарок, споживати корисні продукти та займатися спортом. А ще, не в останню чергу, по-філософськи ставитися до проблем. Головний кардіолог Львова радить правильно реагувати на різноманітні побутові стреси, адже спокійний підхід до вирішення проблем здатен без перебільшення врятувати вам життя.

Поради гіпертонікам

Гіпертонікам корисні ті продукти, які затримують розвиток атеро­склерозу: м'який сир, молочні продукти, білок яйця, капуста, горох, варена яловичина. Людям, які страждають від цієї хвороби варто споживати також продукти, які містять багато вітаміну С: редиску, зелену цибулю, хрін, чорну смородину, лимони.

Народна медицина знає чимало рецептів, які можуть знадобитися тим, у кого підвищений кров'яний тиск. Ось декілька з них:

Народні умільці радять споживати сік буряка. Зокрема витриманий у холодильнику не менше 2 годин. Пити його варто по 1/3 склянки за 20-30 хвилин до їди. Для смаку можна додати 25% яблучного або морквяного соку. Інший рецепт із буряковим соком: 1/2 склянки натертого сирого буряка змішати з 1/2 склянки квіткового меду, пити цю настійку по 1 столовій ложці тричі на день за пів години до їжі.

Корисною для гіпертоніків є чорниці, 4 чайні ложки сушених ягід радять залити склянкою води, настояти 8 годин, випити за день. Інші ягоди – горобини у кількості одна столова ложка також потрібно залити окропом, настояти до охолодження, процідити і пити по 1/2 склянки двічі-тричі на день.

Серед екзотичних фруктів корисною для гіпертоніків є хурам. Лікарі радять вживати 2-3 склянки густого соку цього фрукта на день.

 

3 Квітня, 2013 15:22
Валентин Халецький Сайт youtube.com/user/detaelislviv Медицина майбутнього - сьогодні! +38 (097) 474 29 80.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!