У Львові, як і сто років тому, встановлять Лицаря для збору коштів на військо

5070 1
Завтра, 30 липня, об 11:00 на площі Ринок перед Ратушею відкриють нового Львівського Лицаря. Кожен, хто пожертвує кошти військовим, що беруть участь в АТО, зможе у символічний спосіб укріпити цю статую. Лицаря виготовили львівські митці, його висота становитиме більше двох метрів.

Сто років тому, у 1916 році, для залучення благодійних пожертв на потреби війська у Львові був створений Львівський Лицар. Його вирізьбили з дерева і кожен, хто складав пожертву на зміцнення війська, мав право забити в обладунки лицаря металевий цвяшок, у такий спосіб «зміцнивши» дерев'яну статую, повідомляють організатори.

Нині цей Львівський Лицар зберігається у приміщенні Львівського історичного музею у холі Чорної кам’яниці на площі Ринок.

Як розповів tvoemisto.tv голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк, зараз статуя виглядатиме дещо по-іншому, ніж сто років тому, але участь благодійника у зміцненні лицаря залишиться такою ж.

«Це демонструє тяглість львівських традицій. У 1916 році львівський лицар був дуже добре підтриманий і ця пам’ятка до цього часу стоїть, як свідчення громадянської позиції мешканців. Пройшло сто років і, на жаль, знову мусимо повертатися до цієї теми», - розповів він.

Фото: lvivcenter.org

«Ми багато дискутували над тим, як має виглядати статуя. Була ідея зробити другу копію. Інша ідея така, що ми повинні брати за символ лицаря, але він має бути дещо іншим. Єдине – ми ще більше прив’язалися до львівської символіки», - додав Андрій Салюк.

Виготовили статую львівські митці - Роман Зелінько та Остап Лозинський, з карбуванням допоміг Василь Качмар. Елементи статуї купували за благодійні пожертви. За свою роботу митці грошей не брали. Висота лицаря - 2,20 м.

Кошти для військових біля статуї збиратимуть волонтери. За словами Андрія Салюка, гроші підуть не на бронежилети, шоломи і харчування, а на технічне забезпечення, наприклад, тепловізори.

«Ми обговорювали з військовими створення спеціального цільового фонду. Або ж кошти акумулюватимуть у руках священників, і за них купуватимуть обладнання. Про це зараз ведуть переговори», - додав голова товариства охорони пам'яток історії та культури.

З чого виготовлять скульптуру і як вона виглядатиме Андрій Салюк не розповів, водночас у коментарі Zaxid.net  екскурсовод Іван Радковець повідомив, що це буде статуя святого Юрія.


Читайте також:
29 Липня, 2014 15:27
666 ... най не забудуть прилаштувати тому "рицарю" окуляри на морду і моркву в дупу ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!