«Виделка, а не вилка». У Львові 4-річна дівчинка стане героїнею роликів про українську мову

4188 0
У коротких відео дитина навчатиме свого друзяку Бомка правильних назв речей, що оточують дитину.
Фото: Леся Дуда

Фото: Леся Дуда

Викладачка Львівського національного університету імені Івана Франка Леся Дуда та її 4-річна донька Христина планують зняти низку відеороликів, на яких дівчинка даватиме поради, як не помилятися, коли говориш українською. Про це Тvoemisto.tv розповіла ініціаторка проєкту Леся Дуда.

Читайте також: Чому серед найпопулярніших в Україні Youtube-відео немає українських і чи можна це змінити

Жінка займається соціолінгвістикою та питанням мовної політики і від малечку вчить свою доньку правильно говорити. Тепер у дівчинки це гарно виходить і вона готова ділитися своїми знаннями з іншими.

«Христина змалку знає, що правильно казати виделка, а не вилка, що речі у садочку треба класти не в шкафчик, а шафку. Коли донька почала давати поради близьким, виникло бажання рухатися далі і поширювати знання не лише серед тих, хто постійно поряд», – каже Леся Дуда.

У планах Лесі Дуди та її доньки – навесні запустити відеопрограму «Христя і Бомко». Кілька місяців тому сім’я подала проєкт на Український культурний фонд і почала збір на сайті Спільнокошт. Вже вдалося зібрати більше 80 тис. грн. Залишається ще 36 днів, аби зібрати з десяток тисяч гривень.

Читайте також: Український – не завжди україномовний, або Чому нам потрібно розвивати власний блогінг

Якщо усе вдасться, то Український культурний фонд збільшить цю суму учетверо і сім'я зможе запустити проєкт.

«У 10 випусках Христя навчатиме свого друзяку Бомка правильних назв речей, що оточують сучасну дитину. Глядачі разом з ведучими завітають на дитячий майданчик, відвідають дошкілля, організують День народження, пектимуть тістечка, доглядатимуть за молодшим братиком і, звісно, – розпаковуватимуть цікавезні іграшки. І все це – вивчаючи рідну мову», – каже Леся Дуда.

Наразі ж дівчинка разом із мамою започаткували власну сторінку в Instagram, де мовне коученятко Христина Малина (khrystyna.malyna) дає майстер-класи з української. Підписників наразі небагато, проте родина сподівається, що скоро кількість бажаючих таки збільшиться.

Ольга Шведа

Фото Лесі Дуди


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!