У Львові – скандал через нові пластикові вікна в пам’ятці архітектури. Фото

5502 1
У Львові в будинку за адресою вул. Бандери,1, що є пам’яткою архітектури, масово замінили старі вікна на нові, пластикові.
Фото з сайту zik.ua

Фото з сайту zik.ua

Як зазначила Вікторія Садова, учасниця Товариства шанувальників Львова, «вікна, що їх встановлюють робітники тепер, суттєво відрізняються зовнішнім виглядом від колишніх, адже нові фрамуги не мають тридільного членування. Цікаво, що старі шиби були із армувальною металевою сіткою, а зовні їх захищали ґрати, що цілком відповідало функціональному призначенню споруди, яка належала до мілітарної забудови», інформує zik.ua

Читайте також: Пластикові вікна в історичному Львові: куди скаржитися. Інструкція

Водночас, як повідомляють у міському управлінні охорони історичного середовища, погодження на встановлення пластикових вікон у приміщенні на вул. Бандери, 1, що є пам’яткою архітектури місцевого значення, тут не видавали. «Ми контактували із власником приміщення на вул. Бандери, 1. Нас запевнили, що пластикові вікна тут встановлено тимчасово – лише на час виготовлення нових, дерев’яних – після пожежі, під час якої старі згоріли», – зазначила начальниця управління Лілія Онищенко.

Читайте також: Не мислити фасадами і фінансами. Як розбудовувати Львів?

Нагадаємо, будівлю в стилі неоренесансу споруджено в 1889-1890 роках на перехресті вулиць Леона Сапеги (сьогодні – Степана Бандери) та Коперника за проектом відомого архітектора Юзефа Каетана Яновського як казарми жандармерії. Після падіння австро-угорської монархії польська влада прибудувала до цієї споруди в’язницю, відому як «Тюрма на Лонцького».  2008 року будівлю внесено до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.  будівлю в стилі неоренесансу споруджено в 1889-1890 роках на перехресті вулиць Леона Сапеги (сьогодні – Степана Бандери) та Коперника за проектом відомого архітектора Юзефа Каетана Яновського як казарми жандармерії. Після падіння австро-угорської монархії польська влада прибудувала до цієї споруди в’язницю, відому як «Тюрма на Лонцького». 

Додамо, руйнування фасаду пам’яток архітектури, зокрема самовільне встановлення пластикових вікон, стало для історичного центру Львова тенденцією. Про чинні правила штрафування порушників, яких ніхто не дотримується, та можливі шляхи запровадження нової процедури покарання говорили на дискусії Tvoemisto.tv «Держустанови в пам’ятках архітектури: проблеми, виклики та перспективи». 


Читайте також:
16 Січня, 2017 17:34
axab Цікаве інтерв’ю з Максимом Лацибою - експертом з децентралізації:
[***]://[***].[***]/a/28199608.html
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!