Американський хірург, що вперше пересадив нирку від свині до людини, провів трансплантації у Львові

1714 0
У львівській лікарні Роберт Монтгомері разом з місцевими лікарями провели родинну та посмертну трансплантації.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

У Львівській лікарні Святого Пантелеймона (донедавна лікарня швидкої медичної допомоги) провели родинну та посмертну трансплантації, під час яких нирки пересадили трьом людям. Операції провели львівські медики спільно з американським хірургом, директором Інституту трансплантації в медичному центрі Лангоне Нью-Йоркського університету Робертом Монтгомері. Він сам пережив трансплантацію серця, перший у світі пересадив нирку від свині до людини та занесений до Книги рекордів Гіннеса за 10 перехресних пересадок нирок від живих донорів одномоментно. Про це повідомили у Першому ТМО.

Що стосується родинної трансплантації, то свою нирку 30-річному сину віддала 52-річна мама. Чоловік хворів на хронічний гломерунонефрит і був на діалізі упродовж останніх шести місяців.

Читайте також: Друге життя. Як у Львові стати в чергу на трансплантацію і коли запрацює база донорів

Посмертно донором стала 61-річна жінка зі Львівщини, в якої був важкий інсульт. Згоду на донорство органів дали родичі. Одну нирку пересадили 43-річній жительці Макіївки, що на Донеччині. Довший час вона хворіла на гломерунонефрит. Остаточно нирки відмовили минулого року. Відтоді жінка перебувала на гемодіалізі. На лист очікування стала в березні цього року, а у травні вже отримала рятівний орган. Другу нирку отримав 40-річний чоловік з Тернопільської області з хронічним гломерунонефритом. На гемодіалізі був понад 5 років.

Роберт Монтгомері, який у лікарні прочитав лекцію для лікарів та взяв участь у трьох операціях з пересадки нирок, сам пережив 7 зупинок серця за кілька днів, кардіогенний шок, місячну кому та трансплантацію серця.

Читайте також: У Польщі вперше пересадили серце українці. Його отримала мешканка з Львівщини

Чотири роки тому 62-ому Роберту Монтгомері пересадили серце. Він прожив 57 років зі спадковою формою дилятаційної кардіоміопатії. Монтгомері пережив свого батька та старшого брата, які померли від того ж захворювання у віці 52 та 35 років.

За словами американського хірурга, біль, який він відчув, спостерігаючи, як його батько помирає в лікарні, став причиною його кар’єри в трансплантаційній хірургії. Сам, чекаючи на пересадку серця у лікарняній палаті, не розумів, чому має чекати на донорський орган. Тоді зрозумів, що майбутнє трансплантаційної науки це ксенотрансплантація – пересадка органів від тварини до людини. Через місяць Роберт Монтгомері отримав серце 25-річного чоловіка з гепатитом С, який помер від передозування героїну.

Вийшовши з лікарні, Роберт майже відразу розпочав дослідження та пошук однодумців, які допомогли втілити ідею ксенотрансплантації в життя. Через три роки у вересні 2021 року Роберт Монтгомері виконав першу ксенотрансплантацію нирки людині. Орган генетично модифікованої свинітрансплантували людині з констатованою смертю мозку. Його родина погодилася на експеримент, перш ніж відключити пацієнта від засобів життєзабезпечення. Організм реципієнта не відторгав нирку протягом всього часу (54 годин) апаратної підтримки організму. Нирка працювала добре, креатинін ввійшов в норму дуже швидко, і це стало проривом у медицині.

Читайте також: У Львові вперше в Україні пересадили легені, а ще – серце дитині

Роберт Монтгомері перший, хто заснував принцип перехресної трансплантації нирки «доміно». Також він провів найбільший ланцюжок перехресних трансплантацій, через що його занесли до Книги рекордів Гіннеса. Це 10 пересадок нирок від живих донорів одномоментно.

Загалом хірург, який зараз є директором Інституту трансплантації в медичному центрі Лангоне Нью-Йоркського університету, за майже 30 років роботи провів близько 2000 трансплантацій та запровадив лапароскопічний метод видалення нирки у живого донора, що став найпоширенішою практикою в сучасній хірургії сьогодні.

Нагадаємо, що трансплантологи першого територіального медичного об’єднання Львова пересадили нирки двом дітям, яких евакуювали з Києва. Донором органів став 29-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Також у Львові  вперше в Україні пересадили легені, а ще – серце дитині. Новий дихальний орган отримав 56-річний львів’янин Віктор, який понад 10 років хворів на бульозну емфізему легень. Останні три роки чоловік практично не виходив з дому, бо був кисневозалежний. Донором для врятованих реципієнтів став 54-річний чоловік, який помер від геморагічного інсульту. Про роботу Центру трансплантології у львівській лікарні читайте у матеріалі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!