У Львові безкоштовно проводитимуть реабілітацію військовослужбовців

2907 0
Школа реабілітаційної медицини УКУ відкриває соціальний проект «Простір можливостей», у рамках якого фізичні терапевти з міжнародним досвідом надаватимуть безкоштовну реабілітаційну допомогу військовослужбовцям, сім’ям військових, переселенцям та волонтерам.
фото: УКУ

фото: УКУ

Проект передбачає надання послуг з реабілітаційної медицини, а не переобладнання житла чи надання гуманітарної допомоги. Також клієнти зможуть отримати психологічну допомогу від фахівців Інституту психічного здоров’я УКУ, з яким налагоджене співробітництво в межах проекту. Про це повідомляє прес-служба Університету.

 «Клієнтами проекту є постраждалі з порушеннями функції кінцівок, м’язового тонусу, постави і ходи, координації рухів, з больовими симптомами в хребті. Сучасна фізична реабілітація передбачає визначення проблеми за участю клієнта під час обстеження. Фізичний терапевт нічого не нав’язує, а лише пропонує вирішення проблеми. Розробляє певний комплекс вправ з поетапністю. Клієнти зможуть пропрацювати його як на базі центру, так і вдома. Реабілітація – це завдання, яке виконується за активною участю клієнта, в плануванні та реалізації якого приймає участь фізичний терапевт», – пояснює Володимир Голик.

Реабілітаційну допомогу надаватимуть кваліфіковані фізичні терапевти Олександра Рягузова та Станіслав Агафонов, які мають досвід співпраці з міжнародною реабілітаційною організацією Handicap International на території України. Це всесвітня організація зі штаб-квартирою у Франції, завдання якої - надання гострої реабілітаційної допомоги у будь-яких куточках світу впродовж 72 годин після катастрофи (військові конфлікти, землетруси, пожежі, природні катаклізми). Під час війни на сході України протягом 2 років Handicap International працювала у прифронтовій Дніпропетровській області. До реабілітаційної допомоги залучались бельгійські, французькі та британські фізичні терапевти.

За словами Станіслава Агафонова, він працював у команді з іноземними супервізорами, які мають унікальний підхід до реабілітації.

Олександра Рягузова с часом надаватиме послуги з ерготерапії.

Читайте також: У Львові сім’ям загиблих на сміттєзвалищі виділили двокімнатні квартири

 «В Україні треба переходити з радянського на західний тип реабілітаційної медицини. У пострадянському середовищі лікарів та існуючих реабілітологів дуже важко сприймається сама ідея мультидисциплінарної команди і це проблема. Ми, фізичні терапевти, шукаємо середовище, де для нас є повітря. ШРМ стала таким місцем, де, відчуваю, ми зможемо працювати командою», — зазначає фахівець.

Заняття проводитимуться індивідуально або в групі до 4 осіб. Тривалість курсу 12 занять протягом місяця, за необхідності можливе повторення курсу. Робочі дні – понеділок, середа, п’ятниця з 9 по 14 год.

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!