У Львові біля фонтану перед оперним археологи шукають лінію оборони 15 століття

2707 0
Останні такі дослідження проводились у 2004 році.
Фото: Вікторія Ейсмунт/Твоє місто

Фото: Вікторія Ейсмунт/Твоє місто

Археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» працюють у Львові на проспекті Свободи – на ділянці, де реконструюють фонтан. Про це ідеться на фейсбук-сторінці РАС.

Читайте також: Що знайшли археологи на місці фонтану Кульбаба у Львові. Фото

«Попри те, що сучасний проспект Свободи неодноразово зазнавав змін, сподіваємось, що нам вдасться натрапити на цікаві знахідки. Передусім йдеться про можливість дослідити залишки третьої лінії оборони Львова, яку спорудили вкінці XV-XVI століть», – кажуть археологи.

За їхніми словами, третя лінія оборони Львова простягалась паралельно до укріплень першої і другої ліній і оточувала середмістя. Це була система невеликих бастіонів, об'єднаних куртинами, перед якими була заводнена фоса. Її спорудили для протидії вогню ворожої артилерії середніх калібрів.

Читайте також: Площу Ринок спланували не поляки. Як у Львові археологи розвінчують міфи та шукають артефакти

У РАС додають, що найближче місце, де було виявлено фрагмент ескарпу третьої лінії, – це відтинок дороги між вулицями Петра Дорошенка та Памви Беринди (нині у дорожньому покритті тут можна побачити трасування). Дослідження проводились в 2004 році під керівництвом Володимира Шишака.

Нагадаємо, демонтаж старого фонтану перед оперним театром почали торік у грудні. Про заміну старого фонтану біля Оперного повідомили ще у 2015 році, а тривала затримка у роботах пов’язана з внутрішніми погодженнями у «Сокар-Благо», що реконструює водограй. За проєктом, на площі перед театром облаштують сухий фонтан на кшталт того, який працює на Митній, замінять мощення, висадять нові дерева та встановлять місця для відпочинку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!