У Львові біля головного дідуха зіграв автентичний вертеп XVII ст. Фото, відео

1687 0
Глядачі мали змогу побачити автентичний вертеп 17-го століття, почути архаїчні колядки.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Сьогодні у Львові на площі Яворського, де встановили традиційно Різдвяного дідуха, відбулося музично-театралізоване дійство за участі дослідниці автентичних пісень, давніх колядок, співачки Уляни Горбачевської.

Тут зазвучав проєкт, який розкриває приховані сенси Різдва. Глядачі мали змогу побачити автентичний вертеп 17-го століття, почути архаїчні колядки.

Уляна Горбачевська – співачка, дослідниця автентичних українських пісень та давніх духовних наспівів. За її словами, досліджувати старі колядки ще починав знаменитий Микола Лисенко та інші етномузикологи у 19 сторіччі. У 60-70 роках 20-го століття їх записували на «бабіни», а у 80-х – на касети. За словами дослідниці, дві найвідоміших мелодії світу базуються на наших народних наспівах. Зокрема, «Щедрик, щедрик, щедрівочка…», що у США її знають як «Carol of the Bells». А ще американський композитор Джордж Гершвін надихнувся колисковою «Ой ходить сон коло вікон» і написав арію «Summertime». Послухати старовинні автентичні колядки від Уляни Горбачевської можна тут.

Фото і відео Дар'ї Кучер

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!