Як Львів боротиметься з крадіями люків

2363 0
За перші 15 днів травня у Львові викрали 132 решітки дощоприймачів.
Фото: ілюстративне

Фото: ілюстративне

Щоб уберегти решітки дощоприймачів на вулицях Львова від вандалів, у мерії купуватимуть нові решітки з антивандальною конструкцією або з матеріалів, нецікавих для злодіїв. Про це повідомляє Гаряча лінія міста на сторінці у Facebook з посиланням на заступника директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Олександра Одинця.

За його словами, у Львові в період з 1 до 15 травня було вкрадено 132 дощоприймачі. Загальна вартість відновлення вкрадених решіток дощоприймачів (включно з встановленням та антивандальною конструкцією) на даному етапі становитиме 488 тис грн. Додамо, що вартість однієї решітки дощоприймача становить 850 грн.

Читайте також: Львів відмовляється від піскосуміші

У міській раді просять повідомляти у поліцію, якщо ви стали свідком крадіжки. Також повідомлення про такі факти можна залишати на «Гарячій лінії міста» за тел. 15−80.

Чим замінити металеві решітки

Як правило, люки виготовляють із чавуну — міцного, стійкого до корозії й дуже важкого матеріалу. Втім, у світі існує кілька типів антивандальних люків та решіток, які малоцікаві для крадіїв. Це полімерні, полімерно-пісочні, гумові та люки з різноманітних композитних матеріалів.

Крім цього, щоб вберегти люк чи решітку, на місці використовують складні типи замків. Як надійний антивандальний захист на деяких люках передбачають шарнірне з'єднання кришки (решітки) та корпусу. Це означає, що при відкритті кришка люка або решітка дощоприймача не знімається.

Відповідальність за крадіжку

Зазначимо, що за крадіжку люків чи решіток дощоприймачів в Україні передбачена кримінальна відповідальність. До того ж, у кримінальному кодексі є стаття – 270-1 «Умисне знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства», санкції якої є значно суворіші – до трьох років позбавлення волі. У випадку, якщо ці дії спричинили збитки в особливо великих розмірах або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, то зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Читайте також: Львів'яни натрапляють на відкриті люки: як реагувати?

Не омине покарання й приймачів металобрухту. За порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом можна отримати штраф до 2 тисяч неоподаткованих мінімумів громадян, або 34 тис грн.

Назар Притула

Фото: Гаряча лінія міста

За інформацією сайтів: kasi-ua.com, day.kyiv.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!