Чотири храми у Львові матимуть власні 3D-моделі

1249 0
Окрім цього, у місті відреставрують унікальні вітражі у храмі Івана Золотоустого та в житловому будинку на вул. Кн. Романа, 34.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові ще кілька пам’яток культурної спадщини матимуть власні 3D-моделі. У місті оцифрують об’єкти Вірменського ансамблю – церкву, дзвіницю, огорожу та колону св. Христофора, а також Преображенську церкву, храм Іоана Золотоустого та дерев’яну церкву Пресвятої Трійці, що на Сихові. 

За словами керівниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, лазерне сканування дозволяє зафіксувати усі параметри пам’ятки і у разі руйнування відтворити її точну копію.

Читайте також: У Львові оцифровують пам’ятки архітектури, аби відтворити точну копію у разі руйнування

«3D-сканування – дуже потрібна річ. Його треба мати на випадок збройного конфлікту й руйнування. Адже це документація, за якою потім можна відтворити пам’ятку. Це також добрий інструмент для реставраційних робіт. Ми можемо базуватися на ньому при виготовленні проектно-кошторисної документації. Раніше таке 3D-сканування виконувалось під час проєктування замість традиційних обмірів, а зараз робимо на найважливіших пам’ятках», –каже вона.

Окрім цього, у місті відреставрують унікальні вітражі у храмі Івана Золотоустого та в житловому будинку на вул. Кн. Романа, 34. А ще – оцифрують архів давніх проєктів.

Читайте також: На Львівщині створять 3D-моделі 16-ти пам’яток архітектури

Наразі у Львові оцифрували унікальні пам’ятки, як-от Домініканський та Бернардинський костели, каплиці Боїмів та Сикстів тощо. Ще 10 об’єктів культурної спадщини планують оцифрувати. Зокрема, Костел кармелітів босих, віллу Юзефи Франц, палаци Сосновського та Сєменських-Левицьких тощо.

Нагадаємо, через загрозу руйнувань внаслідок можливих обстрілів у Львові змонтували захисти на деяких історичних пам’ятках, вітражах та окремих скульптурах, також низку цінних скульптур демонтували і зберігають у сховищі. У місті від ворожих снарядів захистили скульпутур Діви Марії та Адама Міцкевича. 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!