У Львові демонтовують віллу на вулиці Коновальця, за яку боролись пам’яткоохоронці

5456 0
Вілла Йоанни Лоренц, яку проєктував архітектор Владислав Рауш, збудована у 1898-1899 роках.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

На вулиці Коновальця, 21, розпочалися роботи із демонтажу старовинної вілли Йоанни Лоренц, яку проєктував архітектор Владислав Рауш. Виглядає так, що фасадну стіну під час робіт не повністю зберегли, хоча у проєкті вона була відображена.

«Це незаконні роботи, тому що об'єкт має статус щойно виявленої пам'ятки. Міськвиконком перевищив свої повноваження, коли проголосував за реконструкцію цієї будівлі. Управління охорони історичного середовища міськради тепер зобов'язане скласти акт про руйнування пам'ятки», – прокоментував Тvoemisto.tv начальник управління об'єктів історико-культурної спадщини департаменту архітектури то розвитку містобудування ЛОДА Василь Петрик.

В міській раді наразі не коментують ситуацію.

Багатоповерхівку на місці вілли Яна на вул. Коновальця, 21 планує збудувати інвестор універмагу на Ринку.

У червні цього року виконком погодив реконструкцію житлового будинку з прибудовою та надбудовою житлових приміщень, вбудованими приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом, трансформаторною підстанцією та даховою котельнею на вул. Є. Коновальця, 21. Містобудівні умови отримала Олександра Осташевська.

Загалом ділянку 0,08 га забудують на 72,60%. Ділянка входить до зони малоповерхової забудови, тут не дозволено зводити будівлі вищі, ніж 4 поверхи. 

Нині ділянка і будівля на ній належить Олександрі Осташевській, її вона отримала у власність у 2019 році від ТОВ «Коновальця,21». За даними аналітичної системи УouСontrol, директором ТОВ «Коновальця, 21» є львівський бізнесмен Тарас Хмеловський, який у 2017 році був членом наглядової ради ПАТ «Львівський універмаг «На ринку».

У травні питання про реконструкцію вілли на вулиці Коновальця, 21 зняли з розгляду виконкому Львівської міської ради. Як раніше повідомляли у департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА, у Міністерстві культури від 2020 року перебувають документи про внесення вілли по вулиці Коновальця, 21 у Львові до Державного реєстру пам'яток.

У 2012 році Львівська міська рада намагалася передати ділянку на вулиці Коновальця, 21 в постійне користування Національному університету «Львівська політехніка» під будівництво багатоквартирного будинку. 2013 року вілла перейшла у власність територіальної громади Львова, а господарські будівлі та споруду молокозаводу, на превеликий жаль, розібрали і у 2010-х роках на ділянці з боку Єфремова, 30 збудували багатоквартирний будинок.

Історико-архітектурним опорним планом, розробленим у 2019 році, віллу на Коновальця, 21 визначили, як об’єкт, пропонований до внесення у список пам’яток культурної спадщини. 

Анна Чистякова

Фото авторки

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!