У Львові діє бібліотека з унікальними книгами з урбаністики та медіаісторії

3059 0
У Львові в Центрі міської історії Центрально-Східної Європи діє унікальна бібліотека, яка містить понад 6 тисяч книг з міської історії, урбаністики, гендерних студій, юдаїки, медіаісторії та інших сучасних напрямів дослідження. Значну частину цих видань не можна знайти не тільки у Львові, а й загалом в Україні. Особливістю бібліотеки є те, що всі охочі можуть приходити та безкоштовно користуватися рідкісними виданнями.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Більшість книг видані в останні кілька років, так як стосуються нових напрямів сучасних досліджень – медіа та візуальної культури, урбаністики, розповіла tvoemisto.tv адміністратор бібліотеки Мар’яна Максим’як. Центр відслідковує найновіші публікації провідних академічних видавництв та постійно поповнює бібліотеку дослідженнями з міських студій.

Частина бібліотеки присвячена історії міста Львова та Галичини. Є також окрема секція про міста Центрально-Східної Європи – Польщі, Чехії, Угорщини, Австрії, Росії, Білорусі. Тут можна знайти книги з гендерних та візуальних студій, культурної антропології, історії щодення, спорту, мистецтва. Чи не найбільшим є відділ юдаїки. 

Як зазначила Мар’яна Максим’як, близько 60% книг написані іноземними мовами – англійською, німецькою, польською. Крім сучасних видань, у фонді бібліотеки є 25-30 книг, надрукованих до 1940 року. Переважно, це книги про міську історію Галичини. Тут також можна знайти періодику, присвячену урбаністиці. Деякі видання у бібліотеці зберігаються у форматі рідерів – відсканованих або сфотографованих та зшитих аркушів.

На сайті бібліотеки є електронний каталог, де також можна замовити книгу. Попереднє замовлення займає декілька днів, тож коли читач прийде у бібліотеку, його книга вже стоятиме на спеціальній поличці.

Записатися до бібліотеки можна безкоштовно, для цього треба заповнити формуляр читача бібліотеки, не потрібно навіть жодних документів. У залі є безкоштовний Wi-Fi. Окрім того можна безкоштовно сфотографувати книгу, або ж зробити ксерокопію.

Як розповіла адміністратор бібліотеки, користуються послугами центру перважно науковці та студенти старших курсів.

Бібліотека працює з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 17:00. Адреса: вул. Акад. Богомольця, 6.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!