У Львові догхантери розкидають отруту для тварин

2375 0
Минулоріч набув чинності закон, що посилив відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Львівські волотери б’ють на сполох, адже у місті почастішали випадки отруєння собак та розкидання отрути невідомими. Зокрема, вчора на клумбі навпроти будинку на вул. Братів Тершаківців, 8 було знайдено багато речовини, схожу на ту, якою догхантери труять собак. Відповідну заяву у поліцію написала волонтерка Анна Чистякова. 

Люди скаржаться, що схожі випадки вони бачили і в інших районах міста.

«У нас весь парк засипаний тою штукою!», – пише у фейсбуці львів’янка Дарія Лозовик про Франківський район.

Мешканці Сихова вже більше місяця шукають правди через регулярне отруєння тварин у їхньому мікрорайоні. Кажуть, неодноразово зверталися із заявами в поліцію, але жодного зрушення. Минулого року за один день там загинуло п'ятнадцять песиків. Стверджують, що навіть знають, хто це робить та досі в підвалах можна знайти загиблих від отрути безхатніх котів.

«Я був разом з журналістами, коли вони брали інтерв'ю в начальника 2-го відділення поліції (колишній Сихівський РВ) Івана Іваночка, що хочу сказати, як і раніше розповідають, що роблять все можливе, заявники пізно звертаються, немає тих мертвих тварин, але жодного слова про те, чому три місяці не опитали свідків», – йдеться у дописі активіста Андрія Білинського, в якого в серпні 2021 року від отрути помер собака.

Він розповідає, що свідки самі ходять у відділок і просять, щоб їх опитали, але вже два місяці не можуть цього добитися. «Так, не опитані мешканці мікрорайону та двірники, які можуть підтвердити, що мертві тварини були всюди. Таке розслідування є недопустимим», – каже він.

Керівник другого відділення поліції Іван Іваночко у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, чому важко покарати винних.

«Порушена справа, призначена експертиза, результатів експертизи ще немає. І якщо ми навіть матимемо результат експертизи про те, що це отрута, ми ж не виявили її в підозрюваної особи, а люди знайшли на землі. Цього замало для доказів. Інші слідчі дії зроблені. Проблема в тому, що люди своїх загиблих тварин поховали і не викликали поліцію», – каже правоохоронець.

Полковник поліції Іван Іваночко стверджує, що свідків, які б бачили, що підозрювана особа труїла тварин, немає. Є лише свідки, які бачили, що жінка там ходила. Тож, за його словами, притягнути до відповідальності підозрювану особу – важко, та й відповідальність за вчинення такого злочину – невелика.

«Це не є тяжкий злочин. Там дають штраф, а саме тяжке покарання – це позбавлення волі до 6 місяців», – каже він.

Нагадаємо, що 8 серпня 2021 року набув чинності Закон, що посилив відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Цей закон почав діяти вже у листопаді 2021 року. Зокрема, жорстоке поводження з тваринами, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, карається обмеженням волі на термін від 1 до 3 років або позбавленням волі на строк від 2 до 3 років.

Позбавленням волі від 5 до 8 років з конфіскацією тварини караються дії, вчинені з особливою жорстокістю або щодо двох і більше тварин, або повторно чи групою осіб.

Статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення за жорстоке поводження з тваринами також передбачена адміністративна відповідальність.

Зокрема, жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі і безпритульними, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі,– тягнуть за собою накладення штрафу від 3400 до 5100 грн.

Анна Чистякова, фото авторки

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!