У Львові дозволили не зносити частину скандальної багатоповерхівки на Лукаша

6414 0
Обласна ДАБІ спершу погодила відкоригований проєкт із 17-ма поверхами, замість 15-ти, а потім подала до суду.
Фото: ЛУН

Фото: ЛУН

Львівський окружний адміністративний суд дозволив не зносити два незаконні поверхи скандальної багатоповерхівки на Лукаша, 1 у Львові. Відповідне рішення ухвалив Львівський окружний адміністративний суд, пишуть Наші Гроші. Львів.

Суд визнав протиправними та скасував приписи Державної архітектурної будівельної інспекції у Львівській області про призупинення будівництва та знесення двох поверхів новобудови на вулиці Лукаша, 1.

Йдеться про 17-поверхівку, яку будують у історичному ареалі Львова поблизу студмістечка «Львівської Політехніки». Конфлікт із мешканцями сусідніх будинків та забудовником триває близько 10 років. Як пише Zaxid.net, у 2015 році у міськраді стверджували, що дозволів на будівництво забудовник не має. Водночас, як ідеться у реєстрі рішень виконкому ЛМР, містобудівні умови та обмеження на будівництво тут 15-поверхового житлового будинку з підприємствами торгівлі і побутового призначення виконком погодив ще 2006 року.

Дозвіл на проєктування виділи Вірі Вольф. Їй належить низка туристичних, торговельних та будівельних компаній у Львові, зокрема, туристична агенція «Планета-Експрес», ресторан «Деліс» у Стрийському парку та ПП «Компанія Будінвестмент».

Підписав це рішення секретар ради Зіновій Сірик, який на той час був в. о. міського голови Львова. Позитивний експертний висновок «щодо міцності, надійності довговічності, експлуатаційної безпеки» надала й філія державного підприємства «Укрдержбудекспертиза». У 2008 році Віра Вольф отримала перший дозвіл від ДАБІ у Львівській області на будівництво. У 2011 році проєкт відкоригували, а через рік обласна ДАБІ видала повторний дозвіл.

Так би мала виглядати новобудова, коли її добудують

У 2015 році державна архітектурно-будівельна інспекція у Львівській області почала вимагати знести два зайві поверхи, оскільки замість погоджених 15 поверхів тут побудували 17.

У першій інстанції справу розглядають удруге, оскільки Верховий суд направив її на новий розгляд. Тепер Львівський окружний адміністративний суд скасував приписи ДАБІ про зупинення будівельних робіт та знесення 16 і 17 поверхів.

Суддя зазначив, що твердження інспекторів ДАБІ про невідповідність проєктної документації законодавству та вихідним даним безпідставне, оскільки вони самі ж погодили її, а потім надали дозвільні документи.

На переконання суду, забудовник не порушив поверховості будівлі, звівши замість 15 поверхів 17 – ці два поверхи були передбачені під технічний поверх та котельню. Технічний поверх під час визначення поверховості не рахують, а котельня може бути прибудована тільки над ним.

Також, на думку судді, висота 57 метрів цієї будівлі не суперечить законодавству. На момент видачі дозвільних документів, архітектурно-планувальне завдання не встановило обмежень щодо висотності, лише − щодо поверховості будинку. 

Додамо, що на це рішення суду обласна ДАБІ може подати апеляцію.

Як вказано на сайті Енциклопедія новобудов, продавати квартири ще не почали, а житловими будуть 16 із 17 поверхів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!