У Львові дискутуватимуть, як зберегти заповідник «Тустань» для нащадків

2205 0
7-8 квітня у Львові відбудеться III Міжнародна наукова конференція «Пам’ятки Тустані в контексті освоєння Карпат у доісторичну добу та в середньовіччі; проблеми їх збереження та використання». Дослідження карпатського регіону, і Тустані зокрема, проводили відокремлено спеціалісти різних галузей. Скоординувати зусилля дослідників різних галузей довкола питання вивчення та освоєння пам’яток Карпат і є головною метою цієї конференції.
фото: dyvys.info, brodiahy.org.ua, tet.tv

фото: dyvys.info, brodiahy.org.ua, tet.tv

Державний історико-культурний заповідник «Тустань» уже втретє організовує міжнародну наукову конференцію. Цьогорічна приурочена 10-літтю Заповідника. У секційних засіданнях та обговореннях візьмуть участь понад 120 провідних науковців та практиків з України, Польщі, Словаччини, Болгарії, Російської Федерації.

Під час конференції паралельно відбуватимуться обговорення, як у вже традиційних секціях (Археологія, Історія та краєзнавство, Етнологія), так і нових: віртуальна культурна спадщина, співпраця історико-культурних установ з громадами, а також використання скель та печер у доісторичну добу та в середньовіччі.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова: наскельне місто-фортеця Тустань

Секція з Віртуальних технологій («Віртуальна спадщина для досліджень, презентації та управління») дасть можливість учасникам дізнатись про сучасні технології, які допомагають у збереженні, дослідженні та популяризації культурної спадщини. Зокрема таких, які застосовують для створення просторової моделі Тустані та моделі доповненої реальності фортеці Тустань. Ще однією новою платформою для обговорення стане секція «Пам’ятка, туризм і громада: модель взаємодії». «Ми докладаємо багато зусиль, щоб залучити громаду, що живе поблизу Тустані до різноманітних обговорень, проектів, а також  розвитку туризму і села. Тож ця секція для нас - можливість поділитись досвідом та перейняти ідеї інших доповідачів», – розповідає Андрій Котлярчук, директор Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Пленарне засідання Конференції розпочнеться доповіддю про підсумки 10-ліття діяльності Державного Історико-культурного заповідника «Тустань», яку спільно представлять Василь Рожко, засновник та перший директор Заповідника «Тустань», сьогодні, начальник управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України та Андрій Котлярчук, директор Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Читайте також: Де відпочити на Львівщині. Інтерактивна карта

Окрім секційних засідань, програма конференції передбачає також круглі столи-обговорення та екскурсію в заповідник «Тустань». Засідання відбуватиметься в приміщенні Львівського інституту «Університет банківської справи» (м. Львів, вул. Жовківська, 53). Робота конференції розпочнеться о 10:00 год. Вхід вільний.

Конференція відбудеться за підтримки Представництва Польської академії наук у Києві.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!