Коли у Львові відреставрують музей Пінзеля?

3407 0
Цього року у Львові обіцяють кардинально змінити площу Митну. Тут планують облаштувати «пішохідний» фонтан, встановити сучасне освітлення та зручне мощення, висадити нові дерева. Проте одна з найважливіших частин цієї площі – Музей сакральної барокової скульптури Пінзеля – цьогоріч може так і не дочекатися завершення свого ремонту. Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповіла Tvoemisto.tv, чому процес реставрації фасаду музею може затягнутися на тривалий період.
фото: Роман Балук, zalgalina.livejournal.com, www.ukrinform.ua

фото: Роман Балук, zalgalina.livejournal.com, www.ukrinform.ua

Іван Георгій Пінзель – галицький скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо. Більшість подробиць його біографії до сьогодні лишаються невідомими. Однак важливим фактом є те, що він певний час жив та працював у Львові, а частина його робіт (які до того зберігалися у нинішньому музеї Пінзеля) у 2012-2013 роках виставлялися у Луврі. Свого часу культуролог Тарас Возняк пропонував перетворити Пінзеля та його скульптури – на своєрідну «родзинку» та бренд Львова. 

Нові ціни – новий кошторис

Згідно з новоприйнятим бюджетом розвитку Львова, на ремонтно-реставраційні роботи фасаду та даху музею Пінзеля цьогоріч виділили 2 мільйони 100 тисяч гривень.

Як зазначає Лілія Онищенко, проект реставрації цього об'єкту створили ще у 2014 році. Однак він передбачає не лише креслення, а також і кошторис на виконання робіт. Через те, що вартість будівельних матеріалів нині зросла, кошторис необхідно перерахувати відповідно до нових цін. «Якщо візьмемо попередній кошторис за 2014 рік, (який, до речі, вже пройшов експертизу), то потім матимемо проблеми, адже ніхто за ті кошти, які в ньому вказані, не зможе виконати роботи», – каже Лілія Онищенко.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: музей зі скульптурами Пінзеля

Проект мають погодити у Києві

За словами очільниці управління охорони історичного середовища ЛМР, на те, коли музей отримає новий фасад, впливають кілька чинників. Найважливіший із них – наскільки довго триватиме тендерна процедура та отримання дозвільних документів. Так, як це пам’ятка національного значення, усі документи та дозвіл на початок робіт мають видавати у Києві. «Із досвіду минулого року можу сказати, що ця процедура тривала. Київ приймає документи довго, кілька разів повертає. Тому буде складно «вписатися» в один рік, аби і виготовити документи, і виконати роботи», – говорить Лілія Онищенко.

Новий кошторис знову має пройти експертизу. Після цього оголосять тендер, який триватиме щонайменше 50 днів. Якщо тендер пройде успішно, то з переможцем укладатимуть договір на виконання робіт. Потім цей договір відправлять до Києва. Окрім того, проектну документацію варто погодити в Міністерстві культури. Дозвіл має видати також Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю, яка, за словами Лілії Онищенко, може по два-три рази повертати документи.

Що робитимуть і скільки треба коштів

«Це не є проект якихось змін. Це звичайна реставрація. Треба відремонтувати те, що пошкоджено, та зробити єдиний колір. Зараз у дуже поганому стані карнизи під дахом, повипадала цегла, де-не-де є погана ліпнина. Музею варто повернути приблизно такий вигляд, яким він був, коли його побудували. Роботи тривають. Більша частина вже виконана. Лишається риштування і дах», – каже Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові буде площа з пішохідним фонтаном та райськими яблунями. Візуалізація

Раніше Львівська область подала цей об’єкт на отримання субвенції з державного бюджету. «Якщо ми її отримаємо, то є надія, що реставрацію вдасться зробити. У нашому бюджеті передбачено лише 2 мільйони на фасад. А там треба щонайменше 6 мільйонів. Місто дає лише частину, аби докласти її до субвенції з держбюджету», – говорить Лілія Онищенко.

Однак, за її словами, цього року усередині самого приміщення музею ніяких робіт не проводитимуть, адже на це потрібні кошти значно більші. 

Спілкувалася Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!