У Львові готують проект для профілактики булінгу, що запрацює вже в лютому

4053 0
У його межах заплановане навчання для вчителів, лекції від психологів та окремо – міжшкільна робота на рівні учнів.
Фото: 4mama.ua

Фото: 4mama.ua

19 січня в Україні набрав чинності закон про протидію булінгу в школах. В управлінні міськради Львова в коментарі Tvoemisto.tv розповіли, що у Львові випадки цькування трапляються. Представниця управління Ірина Синя каже, що вже у лютому у школах міста почнуть реалізацію проекту Bulling Stop Stud.

Проект спільно готують управління освіти, служба у справах дітей, управління персоналом та представники територіального управління юстиції. Розрахований він, передовсім, на учнів 7-9 класів.

«Мета проекту – попередження і профілактика випадків цькування серед дітей у школах, популяризація дружби, підтримки і взаємодопомоги у колективі», – каже Ірина Синя.

Читайте також: Що робити дитині у випадку булінгу. Алгоритм дій

У межах проекту відбуватимуться лекції від правоохоронців, навчання для класних керівників і директорів шкіл, робота з психологами львівського навчально-методичного центру. Окрім того, діти матимуть в межах проекту свій напрям, каже Ірина Синя.

«Дитяча дорадча рада зняла відео про те, як вони бачать булінг. Це відео вони покажуть в одній зі шкіл Львова, буде його спільно обговорення, в якому візьмуть участь представники юстиції, служби у справах справах дітей і всі інші причетні. Далі школа, в якій показали ролик, створює свій і йде в іншу школу. Такий буде ланцюжок. Ми вже прописали приблизні дати до кінця цього навчального року навчального, а потім продовжимо після канікул, бо дітям потрібен час, щоб вони могли зняти відео. Акцент на тому, що це саме дитяча робота і що булінг є не лише в школі, це може бути і вдома, і на вулиці, і в гуртках тощо», – пояснює Ірина Синя.

Представниця управління освіти додає, що зараз триває робота з напрацювання алгоритму дій у випадку булінгу. За її словами, в новому законі є низка питань, що потребують детального роз’яснення від юристів.

Читайте також: Шкільні офіцери поліції: стати друзями для дітей, щоб уберегти

«Наприклад, як виявити, чи це був булінг в межах школи, чи поза її межами. Як виявити, що це за булінг – чи це цькування, чи жорстокий жарт», – каже вона.

Також планується, що шкільні психологи стануть помічниками директорів шкіл, адже директори юридично несуть відповідальність за все, що відбувається в школі, але не завжди можуть за всім встежити.

«Несуть відповідальність всі: і батьки, і вчителі, і діти. Тут мусить бути спільна робота у попередженні і профілактиці. Не завжди є толерантне ставлення батьків до вчителів – це теж булінг. Велике значення має виховна робота вдома і спільна робота школи і батьків. Це не може бути окремо. Якщо дитина вдома відчуває якийсь тиск, то вона може це переносити на своїх однолітків, про що говорять психологи. Дитина може мати гроші, але не мати уваги від батьків і спілкування з ними, моральної підтримки. Тоді може проявляти себе в негативному руслі щодо інших дітей. Це може бути для того, щоб хоч якось привернути до себе увагу», – каже Ірина Синя.

Читайте також: Мін'юст запустив кампанію проти цькування у школах

Вона додає, що у Львові часто трапляються випадки, коли в результаті службового розслідування за фактами цькування між дітьми чи між дітьми і вчителями виявляється, що факти не підтверджуються, а дитина просто хотіла привернути до себе увагу.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!