У Львові прогнозують зростання кількості хворих із Covid-19 після свят

1247 0
Збільшення контактів на свята, поїздки за кордон можуть призвести до збільшення кількості хворих на коронавірус.
Фото: loda.gov.ua

Фото: loda.gov.ua

Зараз у Львові спостерігають спад захворюваності на коронавірус, проте вже після новорічно-різдвяних свят кількість хворих та госпіталізованих може зрости. Штам «Омікрон» вже зафіксували у Львові. Він може швидко поширитися. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська.

Читайте також: У депутата міськради у Львові діагностували штам «Омікрон»

«Враховуючи те, що в нас на Львівщині вже зафіксували випадок Омікрону, який у чотири рази заразніший за попередній штам Дельта, можемо прогнозувати стрімке поширення захворювання. Зараз очікуємо наближення новорічно-різдвяних свят: буде більше контактів серед людей, міграції, поїздки за кордон у ті країни, де вже циркулює Омікрон, тому є й підвищена пересторога», – каже вона.

За її словами, під час свят люди не повинні забувати про всі протиепідемічні заходи – обмежити по можливості контакти, часто мити і дезінфікувати руки, дотримуватися маскового режиму та вакцинуватися. При перших ознаках захворювання потрібно залишатися вдома, вчасно зробити аналізи, звернутися до сімейного лікаря та самоізолюватися.

Марія Озірковська наголошує, всі попередні локдауни у місті були дієвими і суттєво знизили показники захворюваності на Covid-19.

«Локдауни та посилення карантинних заходів у нас є дієві. Наприклад, під час осіннього піку спостерігалося близько 10 тисяч випадків захворювань за тиждень. Зараз цифри суттєво нижчі і ми дійшли до 1700 випадків за тиждень. Усе завдяки дотриманню карантинних заходів та вакцинації, тобто класичні заходи епідеміології таки працюють», – додає співрозмовниця.

Марія Озірковська радить вакцинуватися, уникати скупчення людей та не ходити на роботу або до родичів, друзів навіть за мінімальних ознак застуди.

Читайте також: Омікрон: більш заразний, менш смертельний

Нагадаємо, що штам коронавірусу «Омікрон» характеризується особливою заразністю – він у 4 рази заразніший за штам Дельта. За даними ВООЗ, «Омікрон» викликає класичні симптоми коронавірусу, такі як температура, кашель і втрата нюху, лише в 50% випадках. Серед найпоширеніших проявів інфекції вчені назвали нежить, головний біль, стомлюваність, чхання і біль в горлі. А в нового варіанту інфекції присутній ще й такий симптом, як втрата апетиту. 

Перший випадок захворювання на коронавірус штаму «Омікрон» у Львові лабораторно виявили у депутата Львівської міської ради Андріяна Гутника.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!