У Львові хлопець врятував життя чоловікові, який тонув на Погулянці

4763 0
Потерпілий уже не дихав, був без свідомості, з поодиноким серцебиттям. На щастя, хлопець без зволікання почав здійснювати серцево-легеневу реанімацію.
Фото: Богдан Ємець

Фото: Богдан Ємець

У Львові в парку Погулянка хлопець врятував життя чоловікові, який тонув. Про це розповіла лікарка з медицини невідкладних станів обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Маріанна Купранець.

Читайте також: Озеро на Погулянці загородять через нещасний випадок влітку

«Коли ми приїхали на виклик, молодий чоловік, на вигляд років 25-ти, здійснював серцево-легеневу реанімацію. Порятунком життя потерпілий має завдячувати саме цьому небайдужому»

Хлопець побачив чоловіка, який тоне, й кинувся його рятувати, витягнув він його на берег уже без свідомості.

Потерпілий не дихав, було поодиноке серцебиття, тож хлопець без зволікання почав здійснювати серцево-легеневу реанімацію. Інші свідки події викликали «швидку».

Поблизу озера виявився і лікар-анестезіолог, який допомагав медикам.

Читайте також: Квіти на руїнах. Що можуть збудувати у лісопарку «Погулянка»

«Дихання у пацієнта відновилося, проте було поверхневе та неритмічне. Постраждалий все ще перебував без свідомості. Ми, провівши штучну вентиляцію легень, надали йому необхідну медикаментозну допомогу і помчали до лікарні», – говорить медик.

Медики кажуть, що спрацював ланцюжок дій причетних небайдужих: хлопця, який не розгубився й кинувся на допомогу, і знав, як це робити, медика, що зголосився помогти та працівників екстренки, які стабілізували потерпілого та вчасно доставили до лікувального закладу.

Усім же нагадаємо, що купатися дозволено лише у визначених для цього місцях, дотримуючись правил поведінки на воді.

Як надати допомогу людині, яка тоне:

  1. Щоб витягти людину з води, можна використовувати всі доступні засоби, однак важливо не поставити під загрозу власне життя. Діяти треба швидко, аби людина, яка тоне, якомога швидше отримала доступ до кисню. Найчастіша причина смерті – це нестача кисню в організмі, тому після того, як людина виявиться на суші, варто негайно розпочати надавати надати першу допомогу. Нехай хтось зателефонує на 103 та покличе рятувальників.
  2. Якщо людина не приходить до тями, укладіть потерпілого на спину, відкинувши йому підборіддя і голову назад, щоб полегшити дихання. У цьому положенні можна спробувати вдихнути повітря в легені. Якщо ви володієте такою технікою, зробіть штучне дихання.
  3. Якщо немає підозри на травму шиї, здійснюємо розгинання в шийному відділі хребта, для відкриття дихальних шляхів необхідно взяти за кути нижньої щелепи і підтягнути вперед (вверх якщо пацієнт у горизонтальному положенні). Далі проводимо штучну вентиляцію легень методом рот в рот, при цьому закриваємо ніс і спостерігаємо за підняттям грудної клітки на вдиху.
  4. У випадку, коли ми підозрюємо травму шиї (при пірнанні та стрибках у воду), розгинання шиї не проводимо, тільки виводимо щелепу і проводимо рятівні вдихи.
  5. При відсутності пульсу на сонній артерії та розширених зіницях, починаємо серцево-легеневу реанімацію. Руки складаємо у замок і прикладаємо до нижньої половини грудної клітки, натискаємо 30 разів, прогинаючи грудну клітку на 1/3, далі робимо 2 вдихи і продовжуємо натискати грудну клітку. Такі цикли повторюємо до прибуття медиків або до відновлення у потерпілого дихання і пульсу.
  6. Після надання першої допомоги, незалежно від ступеню тяжкості стану, потерпілого слід відправити до найближчого медичного закладу, оскільки навіть у легких випадках утоплення можливі тяжкі ускладнення, що можуть призвести до смерті.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!