«Потребують супроводу все життя». У Львові створять будинок проживання для людей з інвалідністю

3063 0
Приміщення уже виділили, але потрібні кошти на облаштування.
Фото: Центр Джерело

Фото: Центр Джерело

Центр «Джерело» планує відкрити у Львові на вулиці Пасічній міський будинок підтриманого проживання для дорослих з інвалідністю, які втратили батьків чи опікунів, або прагнуть проживати окремо від них.

Читайте також: Тисяча й одна перешкода. Чи є Львів зручним для людей із порушенням зору

Про те, як житимуть діти з особливими потребами, переживає Ольга Шмалюк-Рибальченко. Жінка виховує 15-річну донька, в якої аутизм, труднощі із соціальною взаємодією, комунікацією з людьми. Що робитиме її дитина, коли батьків не стане, жінка не знає, тому дуже хоче, аби будинок підтриманого проживання у Львові з’явився якнайшвидше.

«Для мої сім’ї дуже важливо, щоб у Львові з’явився будинок підтриманого проживання. Я точно знаю, що донька потребуватиме супроводу до кінця життя, але не знаю, що буде з нею, коли мене не стане. І такий страх мають всі батьки дітей з особливими потребами. Я боюсь не тільки говорити про це, а й навіть думати. Бо те, що пропонує нам держава (інтернатні заклади), розглядати як варіант неможливо, бо там немає нічого про людей і для людей», – каже Тvoemisto.tv Ольга Шмалюк-Рибальченко.

Приміщення на вул. Пасічній 39, де планують облаштувати будинок підтриманого проживання, місто уже виділило, але тепер потрібні кошти на його облаштування. Проєкт братиме участь у голосуванні на Громадському бюджеті. Проголосувати за великий проект №149 можна буде з 1 по 15 листопада.

За її словами, якщо проєкт із облаштування будинку підтриманого проживання набере потрібну кількість голосів, в Україні це буде прецедент. Адже до цього усі будинки такого типу підтримували або благодійники, або спонсори, або Церква. У цьому випадку роботу будинку фінансуватимуть із міського бюджету.

Читайте також: Чи запрацює у Львові соціальне таксі

«У Львові є 2 будинки, куди приходять люди з особливими потребами. Це у спільноті взаємодопомоги «Емаус-Оселя» та будинку «Витанія». Їх здебільшого підтримують спонсори. Хочемо, щоб будинок на Пасічній, 39 підтримувало місто. У ньому зможуть проживати 20 мешканців, а також кілька асистентів-волонтерів. Також поруч є місце для добудови інклюзивного центру, бо хочемо, щоб у Львів також приїжджали з районів та області», – каже Ольга Шмалюк-Рибальченко.

Довідково

Підтримане проживання – це спільне проживання невеликої групи дорослих з інвалідністю у спеціальному будинку під опікою асистентів (найманих працівників). Вони постійно перебувають поруч зі своїми підопічними, допомагають у побуті (приготувати їжу, поприбирати, виконати гігієнічні процедури тощо), а також із пересуванням по місту (до місця роботи, навчання, до родини тощо). Водночас кожен мешканець будинку має достатню свободу і все, що може, робить самотужки. Це дуже важливо, адже дозволяє людям з інвалідність відчути контроль над власним життям, бути соціалізованими, працювати й навіть допомагати іншим. А це – основна мета і перевага формату підтриманого проживання.

Цю базову соціальну послугу людям з інвалідністю гарантує держава. Однак механізмів її отримання наразі недостатньо. Тому Центр «Джерело» планує облаштувати будинок підтриманого проживання за адресою Пасічна, 39 для 20 дорослих з інвалідністю, які мешкають у Львові.

На впорядкування виділеного триповерхового приміщення за попередніми підрахунками потрібно 20 млн грн.

Ольга Шведа

Фото НРЦ «Джерело»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!