У Львові хочуть створити мистецьку резиденцію

1484 0
Мистецька резиденція – це місце, в якому митці одночасно і живуть, і творять.
Фото: ілюстративне/резиденція Villa Lena Foundation в Італії

Фото: ілюстративне/резиденція Villa Lena Foundation в Італії

У Львові хочуть створити мистецьку резиденцію. Відповідне звернення подала на сесії Львівської міськради директорка Інституту стратегії культури, депутатка ЛМР від «Об'єднання «Самопоміч» Юля Хомчин.

Мистецька резиденція – місце, в якому митці одночасно і живуть, і творять. У них митці з різних країн реалізовують освітні та культурні проєкти. Щорічно за конкурсом, заклад приймає до себе культурних діячів і дає можливість реалізувати проєкти на задану чи вільну теми. Іншими словами – це мистецька лабораторія, в якій створені комфортні умови для її тимчасових жителів і яка забезпечена усім необхідним обладнанням та матеріалами. Тут культурні діячі обмінюються ідеями, знаннями та досвідом із колегами. Для митців можуть передбачити стипендії загальнонаціонального чи міжнародного рівня.

Читайте також: Податок для культури. Юлія Хомчин про стратегії розвитку львівської культури

«Місто, в якому є хоча б одна мистецька резиденція, стає членом великої культурної світової родини. Після цього нас сприйматимуть зовсім по-іншому – як місто, відкритого до мистецтва, до сучасних мистецьких практик, готового інвестувати в культуру на сталій основі, включатися у процеси арт-мобільності, нові партнерства й мережі (як-от Worldwide Network of Arts Residencies). Водночас такі мистецькі будинки розраховані на залучення місцевих мешканців, організовуючи та забезпечуючи міжкультурний діалог і розвиток різноманіття», – пояснює Юля Хомчин.

Депутатка додає, що створення Міської програми резиденцій для митців та менеджерів культури є однією із цілей зі Стратегії розвитку культури Львова 2025, яку депутати прийняли раніше. В Україні таких резиденцій існує не багато: це фонд ІЗОЛЯЦІЯ, Biruchiy contemporary art project, RUDA project у Кривому Розі, резиденція «Магічні соляні міста» у Дрогобичі.

Читайте також: Зробити Львів столицею знов. Навіщо міськраді ще один інститут

У Львові такого простору поки немає, але багато львівських структур вже співпрацюють із резиденціями: Центр міської історії/Center for Urban History, Інститут стратегії культури, Lviv City of Literature, Палац Гната Хоткевича, Львівський органний зал, Мистецька рада «Діалог» та інші інституції культури.

«Можливо, у недалекому майбутньому на резиденціях у Львові будуть написані бестселери світової літератури, відзняті нові фільми, створені вистави, виставки, опери та мистецькі твори», – додає вона.

Матеріал підготовлено в межах програми висвітлення діяльності депутатів Львівської міської ради



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!