У Львові хочуть зберегти історичну забудову Професорської колонії, яку продає залізниця

3197 0
Місто рекомендує не зносити історичні будівлі, а також зробити пішохідні доріжки, які пов'язуватимуть район із парком «Знесіння».

У Львові прийняли рекомендації для потенційних забудовників на території Професорської колонії, що у Личаківському районі Львова. Сьогодні, 30 липня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради прийняли рішення про збереження характеру цього історичного кварталу.

Читайте також: Що буде з приміщенням на вулиці Гнатюка у Львові, де колись були залізничні каси 

«Необхідно зберегти цінні історичні будівлі, їх елементи планування, характеристики, а також зберегти цінні зелені насадження. І передбачити можливість трасування пішохідних зв’язків із парком «Знесіння», – зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Такі рекомендації потенційним забудовникам місто дає тому, що «Укрзалізниця» 12 липня виставила на аукціон приміщення, у яких раніше працювали чотири відділення залізничної лікарні. Вони розташовані у давньому привабливому районі Львова із історичною низькоповерховою забудовою.

Стартова ціна за приміщення на аукціоні – 7 мільйонів 800 тисяч за понад 2,5 тисячі квадратних метрів приміщень. 

«Ми розуміємо право державних органів продавати свої активи, але ці рішення, які приймає виконком дають чіткий орієнтир для нових власників. Хотілось би, щоби нові власники, які захочуть купити ці будівлі, чітко розуміли, що це є пам’ятні будівлі, що їх не можна руйнувати, а треба реставрувати», – запевнив міський голова Львова Андрій Садовий.

Львовознавець Петро Радковець у коментарі Тvoemisto.tv каже, що територія Професорської колонії є дуже цінною для міста.

«Ця територія – красива, залізниця там робить петлю, вона близька до Кайзервальду. У радянський час професорів стріляли, виселяли, або вони втікали, тому там заселились радянські чиновники, які займалися антиукраїнськими справами. Але ця місцеваість має свій дух. Її не можна просто забудувати висотками», – каже історик.  

Професорською колонією називають кілька кварталів, які відгороджені від міста петлею залізниці «Підзамче-Личаків». На рубежі XIX і ХХ століть, коли місто розросталося, тут почали будувати вілли й особняки, у яких жила інтелігенція. Так утворилася Професорська колонія. У різні часи в цих кварталах мешкали літератори Ірина Вільде, Микола Вінграновський, Роман Дідула, а ще живописець Євген Манишин. Нині Професорська колонія вважається одним із елітних районів Львова.

Читайте також: У Львові хочуть здійснити мрію Йосифа Сліпого – відродити простір історичного храму в центрі міста

Нагадаємо, «Укрзалізниця» виставила на продаж на онлайн-майданчику ProZorro.Sale приміщення, які є на балансі клінічної лікарні на залізничному транспорті філії ЦОЗ АТ «Укрзалізниця».

Йдеться про будівлі на вулицях Вільде, 41, Чумацькій, 7, Ніщинського, 2. Стартова ціна приміщень 7 млн 844 тис 261 грн. Загальна площа – 2 562,6 метрів квадратних. Кінцевий термін подання цінових пропозицій – 10 серпня 2021 року. Аукціон відбудеться 11 серпня 2021 року.

Вікторія Савіцька

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!