У Львові єврейський квартал стане громадським простором: деталі

3881 0
Сьогодні, 1 жовтня, стартує новий етап робіт із облаштування площі Трьох Синагог у Львові. Фахівці беруться реконструювати ділянку, де колись був розташований Бейт Гамідраш (Будинок Навчання). Він функціонував між синагогою «Золота Роза» та Великою міською синагогою. Про це інформують у прес-службі ЛМР.
фото: Андрій Поліковський, www.lvivcenter.org

фото: Андрій Поліковський, www.lvivcenter.org

«Ця територія зараз фактично втрачена для львів’ян, однак це дуже важлива частина міста – колишній єврейський квартал. І Бейт Гамідраш – будинок мудрості – був однією з найбільш потрібних єврейській громаді будівель. Тут також були молитовний зал та бібліотека. Саме фрагменти цієї будівлі ми й плануємо відновити – ознакувати її в просторі», – відзначає Онищенко.

Читайте також: Джейсон Франциско про «Золоту Розу», львівських євреїв та ідентичність

За її словами, раніше, у 80-ті роки, тут вже реалізовували проект благоустрою, однак тоді фундаменти споруди були знайдені неточно, до того ж ознаковані простими бетонними стінами. Цього ж разу між синагогою, консервація якої триває уже впродовж 2 місяців, передбачено створення зеленого простору із кам’яними стелами, на які будуть нанесені цитати людей, які писали про єврейське життя у Львові. Ці цитати поділять на три періоди: до Голокосту, під час та після нього. Це будуть «золоті» рядки – за аналогією до назви Синагоги – і львів’яни, котрі прийдуть сюди, зможуть не лише відпочити у відкритому громадському просторі, а й задуматися над минулим та ознайомитись із тим, що писали про Львів та єврейське життя. Цитати будуть написані мовою оригіналу і перекладені англійською та українською мовами. «Роботи із встановлення «золотих» рядків розпочнемо тоді, коли ми отримаємо відповідну суму коштів, які плануємо зібрати з небайдужих людей із цілого світу. Ми б хотіли, щоб ці кошти надходили від колишніх львів’ян, від тих, які пов’язують себе якимось чином зі Львовом, з єврейською громадою, адже це надзвичайно важливий для нашої історії проект, до якого мало б долучитися дуже багато людей», – підкреслює вона.

Читайте також: «Простір Синагог»: у Львові впорядкують єврейський квартал

«Позиція міста в тому, що ми цінуємо цю спадщину, і увіковічнити її є необхідністю, аби нові покоління єврейських общин, які тут мешкали, могли дослідити свою історію», – додає головний архітектор міста Юліан Чаплінський. За його словами, на площі, де колись знаходився Бейт Гамідраш, облаштують зелений газон, підкреслять фундаменти споруди, спорудять меморіальну частину тощо. Весь ландшафтний дизайн буде винятково мінімалістичний, щоб більше сконцентрувати увагу на правдивих історичних залишках, аніж на подачі нових елементів.

Довідка. «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність» – це ініціатива, спрямована на вшанування історії євреїв у Львові, усвідомлення трагедії Голокосту, візуалізацію спільного минулого та творення нових меморіально-освітніх просторів у місті. Першим етапом втілення проекту є консервація вцілілих залишків синагоги «Золота Роза», ознакування місця Бейт Гамідрашу (навчального дому), що знаходився поруч, та створення на цій ділянці меморіальної інсталяції «Увіковічнення». Утілення цього етапу створить у центрі міста важливий громадський простір для спілкування та рефлексії. Втілення другого етапу проекту «Простір Синагог» передбачає облаштування території, де стояла Велика міська синагога, – планують розпочати у 2016 році.

Бейт Гамідраш – це дім навчання, який був розташований між «Золотою Розою» та Великою міською синагогою. Спершу Бейт Гамідраш був дерев’яною будівлею, а в 1797 році на її місці вимурували нову цегляну споруду. На горішньому поверсі була опалювана бібліотека та навчальні приміщення, а на першому – зал для молитви. Спланований так, як і в синагозі, він був основним місцем у цілій споруді та простором, де чоловіки вивчали священні тексти, їх інтерпретації та молилися.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!