У Львові демонтували комплекси для фіксації порушень ПДР

58634 0
Комплекси працювали упродовж місяця на вулицях Стуса, 25 і Шевченка, 327.

Камери, які встановили у Львові для моніторингу порушень правил дорожнього руху зафіксували значні перевищення швидкості, утім порушників не штрафували. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий.

У вересні виконавчий комітет Львівської міської ради погодив встановлення комплексів Vega Smart Speed для фіксацій порушень правил дорожнього руху на вулицях Пасічній, 49 і Городоцькій, 289. Втім комплекси встановили на інших вулицях – на вул.Стуса 25 і вул. Шевченка 327. Ці ділянки не менш небезпечні, пояснює Андрій Білий, там також трапляється чимало аварій і порушень ПДР, а встановлення на Пасічній і на Городоцькій потребувало додаткових затрат.

«Один з виробників звернувся до нас, що готовий встановити такі комплекси. Вони підключені до Інтернету, скидають на базу всі фото і цифри, визначають номерний знак. Обладнання може визначати великий спектр порушень ПДР, не лише перевищення швидкості, а й проїзд світлофора на червоне, рух по смугах громадського транспорту, паркування в некоректних місцях. Але немає процедури для того, аби камери підключити до системи Нацполіції і штрафувати порушників», – каже Андрій Білий.

Читайте також: На Львівщині встановили перші камери для фіксації порушень ПДР

Комплекси працювали від 24 вересня до 24 жовтня. Їх демонтували минулого тижня, наразі аналізують інформацію. Найбільшу швидкість, яку зафіксувала система на вулиці Стуса за цей період –  це 133 кілометри за годину. І це при обмеженні швидкості у 50 кілометрів за годину. На вулиці Шевченка зафіксували швидкість 163 кілометри на годину. Порушникам не виписали штраф.

«Для того, щоб їм виписати штраф, обладнання має бути підключене до системи Національної поліції. Має інспектор патрульної поліції, або інша уповноважена особа виписати постанову про правопорушення. Це перша складність – її треба вирішити на законодавчому рівні», – пояснює Андрій Білий.

Другий «складний момент», про який говорить Андрій Білий, це кошти. Один такий комплекс коштує близько мільйона гривень. Із його слів, Львову таких знадобилося б зо 50. Їх встановлення було б вигідним, якби кошти, які сплачують порушники залишались у міському бюджеті, бодай їх частина.

«Місту такі комплекси потрібні. Але є два питання: як їх підключити до системи Національної поліції, аби вони працювали і кожен порушник отримав штраф, а також куди скеровуються кошти. Якщо частина від сплати штрафів іде до міського бюджету, то кошти за ці комплекси за три-чотири місяці повернуться», – пояснює він.

Нині обговорюють відповідні поправки до бюджетного кодексу, за якими щонайменше 30% від коштів сплачених штрафів за порушення ПДР, залишатимуться у місцевому бюджеті.

Андрій Білий додає, що такі комплекси малоефективні у боротьбі із п’яними водіями, які стають причиною 40% ДТП, але вони все ж стимулюватимуть тверезих не порушувати.

«Як показує європейська практика, то знаки обмеження швидкості і камери не суттєво впливають на поведінку на дорозі. Коли людина у стані алкогольного сп’яніння, а понад 40% серйозних ДТП трапляються, коли людина нетвереза, вона не зважає на камери. Камери, знаки обмеження швидкості, несуттєво зменшують смертність на дорогах. У таких випадках працюють інфраструктурні рішення», – пояснює він.

Нагадаємо, що на дорогах Львівщини до кінця року мають встановити кілька десятків камер для фіксації порушень. На підставі зафіксованого порушення формуватимуть адмінпостави від імені департаменту патрульної поліції і з платіжними реквізитами для оплати штрафу. Також в МВС обіцяють запустити на дорогах «фантомні патрулі».

Перші три комплекси автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху встановила Служба автомобільних доріг Львівщини. Одна система у тестовому режимі працює на автомобільній дорозі М-06 Київ – Чоп у місті Буськ і дві – у селі Солонка

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто» за підтримки компанії EasyPay

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!