Лікарі львівської «швидкої» погрожують страйком через умови праці та зарплату

12948 0
Вони висунули загалом п'ять вимог до керівництва області і сподіваються побачити дії влади до 1 березня.
фото: www.lvivpost.net

фото: www.lvivpost.net

Учора, 11 лютого, відбулась зустріч працівників Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з головою ЛОДА Олегом Синюткою та чиновниками обласної адміністрації. На зустріч прийшли близько 300 працівників «швидкої». Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів лікар невідкладних станів Степан Железняк.

Під час зустрічі медики висунули наступні вимоги:

  • підвищити заробітну плату (зараз водій швидкої отримує на руки 4 тисячі гривень, а лікар вищої категорії – 4100 грн);
  • зменшити кількість непрофільних викликів, аби швидка не їхала на температуру 37,1, а мала змогу вчасно прибути на екстрені виклики;
  • покращити умови праці, зокрема – забезпечити лікарів формою, що востаннє оновлювалась перед Євро-2012;
  • очистити адміністрацію від старих кадрів, передусім – звільнити керівницю львівської станції швидкої допомоги Наталію Поважук, про що медики говорили ще 2 роки тому.

Читайте також: Три причини, чому швидка може не приїхати вчасно

«Ми зібрали 800 підписів за її звільнення. Ми розуміємо, що в одну мить людину не можна звільнити, але хочемо, щоб її принаймні усунули від керівної посади. Коли керівником був Володимир Похмурський, то вона ще поводилась тихо, а тепер знову протягує свою команду», – каже Степан Железняк.

Зазначимо, Володимир Похмурський звільнився з посади керівника Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на початку 2019 року.

Лікар додає, що гостро стоїть питання з машинами швидкої допомоги, проте наразі його не порушували. За його словами, область послуговується статистикою на основі середнього арифметичного: якщо в районі за ніч 1-2 виклики «швидкої», а в місті – 10, то середня кількість викликів – 6.

«Минулого року закупили сім машин, дві передали місту, решту – в область. А тим часом старі газельки віджили своє, і кількість машин загалом не збільшилась. А ми обслуговуємо мільйонне місто, хоч влада і заперечує ці цифри, та ще 15-кілометрову зону навколо», – пояснює Степан Железняк.

Він каже, що під час розмови дійшли до того, що наприкінці лютого вимоги медиків розгляне сесія ЛОР.

«Ми дали час до 1 березня. Якщо не побачимо якихось конкретних дій, то будемо спочатку вдаватись до італійського страйку або в межах трудового законодавства припинятимемо роботу на 6 годин. У нас ще є козирі, про які ми наразі не говоримо, але які можуть зупинити роботу "швидкої" в усьому місті. Наразі ми не хочемо до цього вдаватись, бо розуміємо, що це призведе до багатьох смертей», – каже Степан Железняк.

Додамо, що італійський страйк – різке зниження працівниками темпу роботи через навмисне надто суворе дотримання посадових інструкцій та бюрократії. Також це може бути повне припинення роботи за умови перебування на робочому місці.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!