Політична реклама

У Львові ляльки-мотанки присвятили Євромайдану та єднанню України

5223 0
У Палаці мистецтв у Львові стартував арт-проект «ETHNO’лялька». Тут можна побачити більше сотні авторських ляльок з різних матеріалів від майстрів з усієї України. Деякі митці присвятили свої роботи політичній тематиці. Зокрема, тут є лялькові композиції «Схід і Захід разом» та «Ми з Євромайдану».

Викладач образотворчого мистецтва зі Львова Роксоляна Садова, яка робить ляльки-мотанки уже сім років, представила на виставці композицію «Схід і Захід разом». Це три ляльки: дві менші, які символізують дві частини України, та більшу, що стоїть за їх спинами – власне єдину Україну. «Дві частини країни об’єднує спільна ідея одної України та спільна давня історія», – розповіла tvoemisto.tv Роксоляна Садова.
 
Етноляльки
Ще одна композиція майстрині має назву «Катерина». Це – жінка з немовлям на руках. «Вона зроблена за мотивами відомих слів Шевченка: «Кохайтеся, чорнобриві...», що дуже символічно зараз», – пояснила Роксоляна Садова.
 
Етноляльки
 
Окрім «дорослих» ляльок, з її слів, традиційно в Україні робили і ляльки-немовлята. «Їх клали дітям у колиску, аби дитину оточувала позитивна енергія. Вважалось також, що така лялька забирає недугу у дитини, що захворіла», – сказала Роксоляна Садова.
 
Етноляльки
 
На виставці представлена і композиція «Ми з Євромайдану», яку виготовила Лідія Садова, мати Роксоляни.
 
Етноляльки
 
«Донька п’ять років тому навчила мене робити мотанки. І коли на Майдані розвивались усі ці події, до мене прийшла ідея зробити євроляльку. Вона – не одна. Це шість ляльок, які з’єднані між собою. Це символізує підтримку... Взагалі, ляльки-мотанки – це наш оберіг, тому їх обов’язково робити з добрим настроєм, з добрими думками», - сказала Лідія Садова.
 
Етноляльки
 
Зі слів Роксоляни Садової, ляльки здавна робили з різних матеріалів. «Можливо, ляльки мотанки з тканини походять з трипільських часів. Та взагалі такі ляльки робили ще з часів палеоліту із трави по всій території сучасної Європи. На всій цій території такі ляльки робились за однією конструкцією, що свідчить про нашу спільність», – сказала вона.
 
Етноляльки
Арт-проект «ETHNO’лялька» проходить у Львові четвертий рік поспіль і триватиме до 12 травня.
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!