У Львові магазин заборонив вхід із візком. Чому це порушення?

22216 9
У соцмережах львів’янка поскаржилася, що магазини «Вацак» на вулицях Патона і Любінській не мають пандусів. Натомість, там висить знак «З візком вхід заборонено». Tvoemisto.tv дізнавалося, куди скаржитися у таких випадках.
фото: www.theinsider.uа

фото: www.theinsider.uа

«Я живу в Залізничному районі на вулиці Патона. У нас є такий магазинчик «Вацак», є такий же і на вулиці Любінській. У них на дверях такі наклейки (фото нижче, – ред.) Вони прирівняли дітей до собак! Я розумію, що, можливо, там мало місця. Тобто якщо дитинка спить у візочку, то мама повинна її лишити на вулиці? Або взагалі не заходити туди, коли вона йде мимо і вирішила щось солоденьке придбати?! Взагалі цікаво, чи правомірна така наліпка», – звернулася Надія Нікольська до Tvoemisto.tv.

Читайте також: Вхід із дитиною – заборонено. Історії трьох львів’янок

магазин на вулиці Патона
(фото Надії Нікольської) 

Як прокоментували для Tvoemisto.tv в Управлінні захисту прав споживачів у Львові, у кожному закладі має бути облаштований пандус. Згідно з ДБН В.2.3-17:2006 «Доступність будівель для маломобільних груп населення», сходи повинні дублюватися пандусами, а за необхідності – іншими засобами підйому.

Читайте також: Чи можуть батьки із візочком користуватися ліфтом у поліклініці

«Є речі, які торкаються життєво важливого, а є речі, які справді можна обмежувати, – зазначив Володимир Глащенков, керуючий партнер ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз». – Наприклад: вхід із собаками, вхід із сигаретами, морозивом. Однозначно, що такі обмеження в рамках закону можуть бути встановленими. А такі речі, як пандуси для неповносправних або вхід із візочками, належать до біологічних обмежень. Той, хто в публічному просторі використовує об’єкт для публічного використання, не може встановити такого роду обмеження, бо це невід’ємні атрибути людства. І, згідно з будівельними нормами, власник, перед здачею об’єкту, повинен їх дотриматися».

Додамо, львів’ян не вперше обурюють вивіски на закладах, які забороняють заходити всередину з дитячими візками. У листопаді 2014-го року активно обговорювали вивіски магазину «Дюна», де серед знаків, які обмежували вхід із їжею, напоями чи тваринами, був також перекреслений дитячий візок. Менеджер магазину пояснив, що таке обмеження пов’язане з безпекою відвідувачів.

Куди скаржитись:

Львівська міська рада:
- 032-297-59-11 (з мобільних телефонів);
- 15-80 (зі стаціонарних телефонів).

Управління захисту прав споживачів:
(032) 231-90-81 (зі стаціонарних телефонів)
(032) 231-83-63 

Підготувала Олеся Шеремета


Читайте також:
19 Березня, 2017 00:43
Наталя Олена і Христина!Ви напевне з головою не дружете...
У мене був такий випадок...пандуса не було і я сплячу дитину узяла з собою, а каляску залишила на вулиці біля магазину,і мені у каляску залетів непотушений окурок і пропалив дашок каляски...а якщо я лишили спляче дитя у ній, то моя дитина би получила опікі...Про які ви ремонти говорите???
Ви напевно дітей не маєте...
18 Березня, 2017 22:56
Наталя Хочу спитати п.Олену яка писала коментар нижче, що каляску яку можна спокійно залишити на вулиці, не заходячи з нею у магазин бо там помиті підлоги і ремонт. Вибачте, у вас діти є? Ви би залишили каляску на вулиці заради магазину? Я наприклад НІ. Ваш коментар дуже дивує.Підтримувати чистоту і порядок в магазині з харчами потрібно цеж санітарія. Люди і без колясок заходять у магазин в болотняних черевиках. Власники ро[***] ремонт щоб заробити грошей, а я плачу їм гроші за те щоб отримати товар чи послугу.
Для мене, як мами дійсно буде проблемою якщо не можна буде зайти з возиком у магазин. Зараз не той час і не ті люди.
18 Березня, 2017 01:43
Наталя Ті, хто вважає, що можна залишити візок на вулиці або потенційні дурепи, або ніколи не мали своїх дітей. Або хтось із адміністрації таких '' мудрих'' закладів. Діти у візках досить часто сплять. То що, їх на вулиці залишати? Я вже не говорю про те, що навіть якщо дитина і не спить, то спробуй її взимку повитягати з конвертів а потім назад замотати...заради кусочка тортика з пальмової олії і купою спреду? Та і взагалі, що за дурня виправдовувати порушників закону і правил? Без пандус вони взагалі не мали права відкриватися! От так і живемо в Україні, бо дуже сердобольні не до тих, до кого треба!
17 Березня, 2017 13:36
Адміністрація Конд.Дому Таблички з наших магазинів на Патона і Любінській знято.Приносимо свої вибачення перед нашими покупцями.
17 Березня, 2017 09:03
Олеся А по моєму проблему роздмухали на рівному місці.Просто треба поважати і себе,і тих людей,які щось ро[***] для людей.Зневага до інших бумерангом звернеться до вас самих.тим більше в Великий Піст.Люди,схаменіться,поки не пізно
17 Березня, 2017 00:57
Катя Ага, залиши візок за 8-15 штук на вулиці і шукай його потім. Цікава гра! Нормальний візок зараз коштує від 7-8 тисяч і залишати його на вулиці дуже хороша ідея. Чи магазин має дуже багато грошей, аби згодом компенсувати втрату. Це обурює, бо в нас виходить, що не лише люди з обмеженими можливостями просто вигнанці, бо спообуй на візку кудись заїдь і виїдь, а тепер ще й мами з візками.
17 Березня, 2017 00:22
111 Ага і спокійно з 4 місячною дитиною на руках вибрати торт і спокійно його взяти в 3 і 4 руку і відкривши двері 5 ю вийти і тією ж 5ю рукою покладати все в каляску... Ой а поки ви виходили з магазину вашу коляску уже хтось узяв покататися. Головне все робити спокійно і не смітити в магазині. Може ще в чоботах заборонити або точно! вдягати бахіли!!! А раптом дитина ще буде кричати і порушить спокій цього неймовірно огидного (на мій смак) солодкого. Чесно я б цей магазин оминала 10ю дорогою. Це зазвичай і роблю.
16 Березня, 2017 20:24
Христина Думаю що таким активним львів'янам потрібно не тільки переживати за таблички на магазинах.Займіться заодно ще й проблемою сміття,його біля баків по півтонни ато й більше.Це вас не турбує?
16 Березня, 2017 19:39
Олена А ви не подумали про те,що власники ро[***] ремонти,продавці миють підлогу,а мамочки з болотом заїжають в магазини,колесами оббивають стіни.візок можна залишити на вулиці і спокійно зайти з дитиною в магазин і придбати все що треба,а не робити з цього проблему.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!