Політична реклама

«Голос» пропонує запровадити у Львові систему «гроші за дитиною, а не за навчальним закладом»

3201 0
У Києві, який вже запровадив таку схему, сума «компенсації» від міста складає 3 050 грн на місяць.
Фото: Jonathan Borba for  Unsplash

Фото: Jonathan Borba for Unsplash

У Львові має запрацювати система «гроші за дитиною, а не за навчальним закладом». Це дозволить зробити  державну освіту якіснішою, а приватну – більш доступною.

Про це заявила засновниця мережі садочків «Пташеня. Дитячий простір», членкиня партії «Голос» Христина Шабат.

Освітянка пояснює, принцип «гроші за дитиною» для освіти полягає в тому, що батьки отримують від міста певну суму грошей і самі обирають дитині навчальний заклад, в який і скеровують цю суму.

«Відповідно, дитина може йти не туди, де дозволяють статки родини, а де – якісна освіта», – говорить Христина Шабат.

У Києві, який вже запровадив таку схему, сума «компенсації» від міста складає 3 050 грн на місяць, розповідає Христина Шабат. Її виплачували батькам навіть під час карантину. Це заощаджує кошти тих, хто навчає дітей у приватних закладах освіти і дає вибір тим, хто обрав державну освіту. 

«По-перше, це дуже сильно простимулює розвиток державних шкіл, по-друге, приватна школа більше не буде лише для обраних. Це ще одна з реформ, що стимулює розвиток приватної освіти і підтягує якість державної», – переконана Христина Шабат.

Власне, таку систему вона пропонує запровадити у Львові, який в такий спосіб може стати другим після Києва містом, де вона запрацює.

Для цього, за словами Христини Шабат, потрібно вирішити те, що у нашому місті ніхто не знає, скільки коштує навчання однієї дитини – є певна сума грошей, яка розподіляється на навчальні заклади, але вона не корелюється з реальними потребами шкіл.

Тому, наголошує освітянка, розпочати зміни потрібно з аудиту. Зокрема, прорахувати, скільки коштує утримання однієї дитини у шкільному чи дошкільному навчальних закладах включно з комунальними платежами, орендою, зарплатами і харчуванням.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!