Питання щодо вулиці Білозіра у Львові мають розглянути наступного тижня

1991 0
Вулицю просять перейменувати на честь українського композитора.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Наступного тижня у Львові мають розглянути перейменування вулиці Олександра Герцена, названої на честь російського письменника. Про це Tvoemisto.tv повідомили у Львівській міськраді.

У зверненні акапельної формації Піккардійська терція пропонують назвати вулицю на честь Ігоря Білозіра – українського композитора та виконавця, однак в ЛМР коментарів стосовно цього поки не дають. 

Читайте також: Гузара, Руфа і Чорнобаївська. У Львові підтримали нові назви для першої частини вулиць

Нагадаємо, у Львові просять перейменувати вулицю Олександра Герцена, названу на честь російського письменника. Вона сполучає вулицю Івана Франка та проспект Тараса Шевченка. Львівський екскурсовод Петро Радковець розповідає про історію цієї вулиці, чим вона відома і якою вона була колись. Детальніше читайте тут. 

Додамо, що у Львові обрали назви для першої частини вулиць, що підлягають перейменуванню. На пленарному засіданні депутати Львівської міської ради підтримали наступні пропозиції для нових назв вулиць, що підлягають перейменування в межах деколонізації топоніміки вулиць. Зокрема, у Львові з'явиться вулиця Юрія Руфа, Любомира Гузара, Гостомельська, Херсонська тощо. Повний перелік першої частини читайте тут.

Tvoemisto.tv також з’ясувало, коли зміни з перейменувань зможуть реалізувати та як це вплине на мешканців міста.

Для довідки

Ігор Білозір народився 24 березня 1955 року у Радехові на Львівщині, був четвертою дитиною в сім’ї. У старших класах вже намагався писати музику, мав шкільний ансамбль, грав на весіллях. Своє майбутнє вирішив пов’язати зі сценою. Спочатку вступив на хормейстерське відділення Львівського музпедучилища, а згодом закінчив ще й диригентське Львівської консерваторії.

8 травня 2000 року у кав'ярні «Цісарська кава», що на проспекті Шевченка у Львові, Ігоря Білозіра побили. Це сталося після того, як він зробив зауваження групі відвідувачів, які співали російський «блатняк». Унаслідок завданих травм 28 травня 2000 року артист помер у лікарні. Поховали його у Львові на Личаківському цвинтарі (поле № 2).

Загибель Ігоря Білозора на короткий час привернула увагу до стану функціонування української мови у місті. Паралельно російська преса розпалювала антиукраїнську істерію, стверджуючи, що його нібито вбили за виконання російських пісень. Того ж місяця на надзвичайне засідання Львівської міської ради винесли питання про впорядкування дрібнороздрібної торгової мережі в центрі Львова та про акустичний режим і про захист звукового середовища в місті.

19 серпня 2013 року на могилі Ігоря Білозіра освятили пам’ятник у вигляді білого ангела. Він виготовлений з італійського мармуру. Скульптори працювали над ним понад півтора року. На вулиці Фредра, 4, де мешкав Білозір, висить пам'ятна табличка, а в квартирі створили музей композитора.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!