Політична реклама

У Львові можна подивитись на один з найстаріших трамваїв у світі

1847 0
У суботу, 31 травня, місто відзначить 120 років з того дня, коли львівський трамвай вирушив у свій перший рейс. Це трамвай Sanok SN-1 1912 року випуску. Він роками стоїть в ангарі депо №1, що на вул. Городоцькій, 185. Таких раритетних трамваїв у світі збереглося лише два – у Львові та Кракові.
Фото Львівської міськради

Фото Львівської міськради

Під час урочистостей відзначать ветеранів-водіїв, згадають історію трамваю та проведуть святковий концерт, повідомили tvoemisto.tv в прес-службі Львівської міської ради.

Як інформують у «Львівелектротрансі», 120 років тому, у 1894 році, Львів став другим в Україні після Києва і четвертим на території Австро-Угорщини містом, яким курсував електричний трамвай. Голова профкому ЛКП «Львівелектротранс» Юрій Оприск розповів, що 120 років тому трамвай не одразу прижився в місті.

«Ми, львів’яни, психологічно не завжди сприймаємо щось нове. Також однією із причин була ціна. У ті часи проїзд коштував 20 грош – для порівняння, буханка хліба коштувала 18 грош», – розповів Юрій Оприск.

Перші дві колії у Львові було прокладено з вокзалу і до Стрийського парку, де за Австро-Угорщини проводили відомі далеко за межами міста торги.

«До цього у Львові вже існувала так звана «конка», коли коні тягнули за собою причепи. Але згодом електричний трамвай повністю її витіснив», – додав Юрій Оприск.

Одна із ветеранів-водіїв у Львові – Галина Козак, віддала цій справі більшу частину свого життя. «Із великим задоволенням уже 41 рік керую трамваєм. Колись, ще вісімнадцятирічною, я приїхала до Львова із Сумщини. Тут вперше побачила трамвай. Мені дуже сподобалось на ньому їздити, от я і вирішила піти на курси. Таким чином, провчилась півроку, а далі – рух, дорога, романтика. Завжди згадую із ностальгією», – розповіла вона.

Фото Львівської міськради


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!