Політична реклама

У Львові можуть подорожчати хостели

1354 0
В Україні хочуть заборонити створювати хостели та здавати в оренду квартири, кімнати або ліжко-місця у багатоквартирних будинках, з житловою площею менш ніж 13,65 кв. м на особу.

Власники хостелів, яких лише у Львові є близько сотні, занепокоєні, що нововведення можуть призвести до змін на ринку: росту цін та зменшення кількості місць, або й зникнення хостелів через нерентабельність, пише Zaxid.net.

Якщо нововведення вступлять у силу, то для створення хостелу вимагатимуть і письмову згоду усіх власників квартир у під’їзді. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав громадян» уже схвалений профільним парламентським комітетом і найближчим часом може бути проголосований у Верховній Раді.

Автор законопроекту Віталій Ярема («Батьківщина»), окрім обов’язкової згоди всіх мешканців будинку, пропонує встановити мінімально допустиму площу хостелу з розрахунку на одне місце у 13,65 кв.м. У випадку недотримання цих вимог власникам загрожує штраф від 1 700 до 17 000 грн.

Ринок хостелів у Львові великий, але у привабливий для туристів час – на Новий рік чи на початку травня – місць у таких закладах все-одно бракує.

«Не знаю, хто це лобіює. Напевно готелі, тому що вони мають високі ціни, і ми їм перебиваємо клієнтів, – припустила одна з власниць хостелу у Львові. – Є міжнародні стандарти – певна відстань між ліжками та певний об’єм на одну людину. Думаю, наші хостели цього дотримуються, бо це розумні межі».

В управлінні туризму Львівської міськради натомість переконують – така норма буде спрямована на відстоювання прав тих мешканців, які змушені жити поряд з хостелом.

«Іноді такі заклади називають хостелами, хоча насправді це – готелі, заклади колективного розміщення від 30 осіб. Насправді, має бути чітка градація, має бути визначено, чи це індивідуальне житло, яке здається в найм, чи хостел», – вважає в. о. начальника управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник.

Вона пояснює, що зараз власники хостелів добровільно проходять сертифікацію, аби отримати свідоцтво, що їхні заклади є власне хостелами чи місцями індивідуального розміщення – квартирами у найм. Однак найближчим часом в дію мають вступити законодавчі зміни, які введуть норму про обов’язкове отримання свідоцтва про категорію закладу.

Відтак, наголосила Галина Гриник, можна буде чіткіше визначити кількість і тип закладів, яких торкнеться законпроект Віталія Яреми. Зараз, за її словами, визначити кількість костелів у Львові, які порушують, скажімо, норми мінімальної площі на одну людину, можна лише опитавши їх власників.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!