У Львові можуть частково призупинити фінансування проєктів з бюджету розвитку

1447 0
Бюджет розвитку недоотримує фінансування через відсутність коштів від продажу землі та нерухомості.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові можуть призупинити фінансування проєктів із бюджету розвитку. Йдеться про реконструкції доріг, нові будівництва, а також про проєкти з розвитку у медичній та освітній галузях. Причина в тому, що надходження до бюджету розвитку склали лише 44%. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила голова постійної депутатської бюджетної комісії ЛМР Наталія Шелестак.

Читайте також: Підстанцію у Львівському аеропорту досі не ввели в експлуатацію

«Загальний бюджет повністю виконується, але не виконується бюджет розвитку. Ми бачили, що так буде ще тоді, коли виконавчі органи, які прогнозували бюджет, презентували його. Але нас переконували, що до кінця року ми його максимально наблизимо до виконання. Немає наповнення через продаж земельних ділянок і майна», – розповідає Наталія Шелестак.

Вона опублікувала у фейсбуці документ від департаменту фінансової політики ЛМР, у якому йдеться, що доходи бюджету розвитку на 2021 рік заплановані на суму 884,9 мільйонів гривень, але станом на 20 вересня фактичні надходження склали 393,3 млн грн, а це лише 44%.

Наталія Шелестак пояснює, що незабаром депутатська комісія разом із виконавчими органами будуть вирішувати, фінансування яких саме проєктів можуть призупинити.

«У бюджеті розвитку маємо будівництво доріг, розвиток медичної сфери, освіту, але це йдеться про будівництва, капітальні ремонти, купівлю обладнання. Найближчим часом будемо вирішувати, які саме проєкти будуть врізані або не розпочаті взагалі», – додала вона.

Наталія Шелестак також нагадує, що із бюджету розвитку місто розраховується по кредитах. Станом на 1 вересня 2021 року фактичні запозичення, які підлягають поверненню на період до 2025 року, становлять 2 699,8 млн грн.

Загальна сума боргу Львова з терміном погашення до 2044 року становить 4 553,5 млн грн.

Читайте також: Щоб погасити борг за ремонт доріг, Львів віддасть комунальні будівлі на суму 32 млн грн

Додамо, що згодом перший заступник міського голови Андрій Москаленко на своїй сторінці у Фейсбук написав роз’яснення. Він каже, що Львів є фінансово стабільний. А головні надходження до бюджету розвитку (від продажу комунального майна та землі) припадають на серпень-грудень, адже саме вкінці року проводяться аукціони з продажу землі чи майна.

Також він додав, що лист, який оприлюднила Наталія Шелестак від департаменту фінансової політики, уже відкликали. Він каже, що у ньому не було повної інформації. Тим часом Львів є фінансово стабільним містом. Ця стабільність, каже перший заступник міського голови, вимірюється міжнародним рейтингом Fitch Ratings. Цьогоріч кредитний рейтинг міста Львова на рівні «B» з прогнозом «Стабільний».

Нагадаємо, що виконавчий комітет Львова 15 лютого затвердив бюджет розвитку на 2021 рік. Загальний обсяг бюджету розвитку, за проєктом, становить 3 мільярди 707 мільйонів гривень. Торік він становив 3 мільярди 522 мільйони. Цього року вперше гроші бюджету розвитку мають скерувати не лише на Львів, Винники і Брюховичі, а й на решту населених пунктів, які увійшли до складу Львівської ОТГ. Додамо, що цього року майже мільярд гривень передбачають на сплату боргових гарантій та лізингу.

Наприкінці грудня рада Львівської ОТГ затвердила бюджет територіальної громади на 2021 рік. Доходи бюджету визначені у сумі 11 млрд 148 млн 749 тисяч 900 гривень, видатки – 10 млрд 692 млн 249 тис. 900 гривень.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!